Mental ohälsa är något som det pratas om på tok för lite i vårt samhälle. Alla känner vi någon som drabbas. Ofta skapar skammen vid psykisk ohälsa ytterligare problem för de som är drabbade då man inte vill prata om problemen. Men många gånger är det just det som kan vara räddningen.
Jag hade ingen aning att omkring 10 procent av befolkningen någon gång upplevt en panikattack. Ungefär en procent av alla män utvecklar något som kallas för paniksyndrom. Ännu värre är det för kvinnor. Där utvecklar två procent paniksyndrom.
En panikattack är något som man inte kan förstå sig på om man inte själv upplevt det.
Det är en mycket stark och obehaglig känsla och många tror att de är på väg att dö och åker akut till sjukhuset. Symptom på en panikattack, eller panikångestattack, kommer plötsligt och kan vara:
- Bultande hjärta
- Svettningar
- Skakningar
- Kvävningskänsla
- Smärta i bröstet
- Illamående
- Yrsel
- Rädsla för att ”bli galen
Har du upplevt något av dessa symptom utan någon förklarlig anledning? Då kan du ha haft en panikattack.
Kroppens eget överlevnadssystem
Det som händer i kroppen är att ett av våra överlevnadssystem aktiveras eftersom hjärnan felaktigt registrerat en farlig situation. Om man tänker sig att man blir jagad av ett lejon. Då skulle det vara ganska praktiskt med adrenalinpåslag och bultande hjärta. Men när man står i kön i matbutiken och det händer börjar man istället fokusera på sin egen kropp och kan lätt tro att man är på väg att dö.
Systemet kallas för kamp-/flyktrespons och finns till för att förbereda oss för just kamp eller flykt. Detta system sätts igång på bara några sekunder och därför upplever personen fysiska symptom även om det är en psykisk åkomma.
När man utan förklarlig anledning upplever en sådan attack kan rädslan för en ny attack växa sig så stark att man utvecklar en fobi för fler attacker. Det är då man man får det som kallas för paniksyndrom.
Ofta är det väldigt svårt för den drabbade att beskriva attackerna och det låter ofta som att man pratar om en hjärtattack eller något annan allvarligt. Oförståelsen från omvärlden kan leda till ytterligare rädsla och isolering.
Vad kan jag göra om jag har panikångest?
Panikattacker kan komma på grund av stress eller av andra psykiska orsaker men kan också uppkomma helt utan orsak.
Har du haft en panikattack eller känner någon som haft det? Du kan vara helt lugn. Det finns medicin man kan ta som hjälper tillfälligt och sen kan man gå olika behandlingar som är effektiva.
Vad kan man göra för någon närstående som lider av panikattacker då?
Man kan fråga dem om de vill prata om det och erbjuda sitt stöd. Det som många gånger upplevs jobbigast är rädslan för nya attacker och ett sätt att komma över den rädslan är att förstå sig på kroppens och att prata om det.
Denna information kan alltså hjälpa personer som lider av panik.
Källa: Internetmedicin & Vårdguiden
Jag hade verkligen ingen aning om att så många får genomlida något så hemskt som en panikattack. Dela detta med dina vänner för att sprida kunskap om sjukdomen. Vi måste våga prata öppet om psykisk ohälsa.