Om du någonsin har varit på en offentlig toalett med ett nyfiket barn som väntar på att mamma ska komma ut ur båset, vet du att mellanrummet mellan dörren och golvet kan vara ett stort besvär. Även om det utrymmet kan verka märkligt (och ja, ganska störande) är det ett avsiktligt designelement som fyller flera syften. Det bidrar till att hålla toaletten lite renare, säkrare och mer praktisk.
Utrymmet mellan dörren och golvet i offentliga toalettbås är ett av de där ovanliga designvalen som ofta väcker diskussion. Vissa ser det som en praktisk lösning, medan andra irriterar sig på bristen på integritet.
De upphöjda båsdörrarna kanske inte är perfekta, men de är en smart kombination av funktion och kostnadseffektivitet som gör att toaletter fungerar smidigare.
Låt oss utforska varför dessa luckor faktiskt finns!
Lättare att rengöra
Springan är inte bara ett slumpmässigt designval – det är ett praktiskt städhack! Städpersonalen kan enkelt sopa och moppa under dörrarna utan att behöva öppna varje bås. I toaletter med hög trafik gör detta att hygiennivån kan hållas uppe snabbare och effektivare.
Tillgång vid nödsituationer
Om en medicinsk nödsituation skulle inträffa ger det öppna utrymmet enkel åtkomst för både åskådare och professionell personal utan att de behöver bryta upp dörren.
Du kanske tror att olyckor på toaletten är ovanliga, men forskning visar att det sker cirka 40 000 toalettrelaterade skador i USA varje år!
Håller kön i rörelse
Vi har alla stått i långa toalettköer, eller hur? Med springan kan du enkelt kika in under dörrarna för att se om ett bås är ledigt, vilket gör att du slipper den besvärliga ”knacka-och-vänta”-situationen.
En användare på Reddit förklarar det så här:
”Dörrarna har springor så att du kan se om någon är i båset, istället för att knacka högt på dörren och skrämma … errr … s** ur någon. Det hjälper till att hålla båsen tillgängliga för fler.”*
Förhindrar olämpligt beteende
Även om toaletter främst används för sitt egentliga syfte finns det alltid en risk att utrymmet bakom en helt stängd dörr används på fel sätt.
”Droger och sex. Det är egentligen allt det handlar om. De flesta kikar inte in, men om en anställd behöver det, kan de göra det,” föreslår en annan nätanvändare.
Därför är det mellanrum vid toalettbås
Genom att minska integriteten och göra det lättare att upptäcka vad som händer uppmuntrar denna design en säkrare och mer lämplig användning av utrymmet.
Bättre luftcirkulation
Trånga toaletter kan snabbt bli kvava, men luckorna ger bättre luftflöde och låter ”stanken försvinna snabbare,” som en nätanvändare uttrycker det.
Ventilationen är särskilt viktig i miljöer där luktkontroll är prioriterad. Bättre luftcirkulation gör upplevelsen något mer uthärdlig för alla.
Kostnadseffektiv design
Dörrar som inte når ända ner till golvet kräver mindre material, vilket minskar tillverkningskostnaderna. Dessutom är de enklare att installera och underhålla – en vinst för både byggare och underhållsteam.
Lösningar vid problem
Vi har alla upplevt skräcken av en tom toalettpappersrulle. Om någon annan befinner sig i badrummet kan utrymmet under dörren bli en smidig överlämningsplats för en ny rulle.
Och om dörren skulle fastna kan du alltid krypa ut genom springan – en sista utväg för att rädda friheten!
Avvägningen: integritet
Självklart är inte alla förtjusta i den öppna bottendesignen. ”Jag har verkligen ingen aning om varför våra badrumsbås ser ut så här,” säger en nätanvändare. ”Man skulle kunna tro att vi kunde få lite privatliv.”
Bristen på fullständig avskildhet kan kännas obekväm, särskilt när du bara vill vara ifred. Men när du väger fördelarna – renlighet, säkerhet och effektivitet – börjar designvalet att kännas ganska logiskt.
Visste du varför toalettdörrarna inte når ner till marken på offentliga toaletter? Låt oss veta vad du tycker i kommentarsfältet på Facebook!
LÄS MER
- Studie: En cigarett kortar livet med 20 minuter
- Skåpen ovanför kylen är bra att ha till mycket
- Anledningen bakom hajfenan på bilen