Dessa skor fungerar som hjälpmedel

Skor med en speciell sensor.

Foto: Wikimedia

Vi kan bli så upptagna av våra egna strider och de komplikationer som färgar vår vardag att vi glömmer att det finns människor där ute som har det så mycket svårare än oss själva.

Nästan alla du möter utkämpar en eller annan kamp. Vissa kanske du känner till, andra är mer hemliga till sin natur. Det är därför det är så viktigt att alltid vara omtänksam och aldrig behandla någon med mindre än den största möjliga respekt.

För mig är det särskilt viktigt när jag interagerar med de människor vars liv försvåras av funktionsnedsättningar. Det handlar inte om att de behöver någon specialbehandling, och jag menar absolut inte att de ska vara föremål för medlidande. Nej, jag menar helt enkelt att de så ofta fungerar som inspiratörer och därför bör behandlas som sådana.

Ett sätt att visa respekt är naturligtvis att se till att du är insatt i de utmaningar som personer med olika funktionsnedsättningar ställs inför. Ta till exempel synskadade…

Jag kan inte tänka mig många funktionsnedsättningar som skulle påverka mitt liv lika mycket som om jag förlorade synen. Våra ögon gör det möjligt för oss att bearbeta världen omkring oss; utan dem förlorar vi en känsla som de allra flesta av oss har varit helt beroende av sedan födseln. Och ändå finns det naturligtvis människor som har gravt nedsatt syn, för att inte tala om dem som är blinda.

LÄS MER:

Därför behöver du känna igen skorna

För den som lever med en synnedsättning blir det naturligtvis mycket svårare att navigera i världen. Det är därför som en ny uppfinning från det australiensiska företaget Tec-Innovation lovar att göra en positiv förändring.

Enligt rapporter har de skapat ett par skor, kallade InnoMake, som använder avancerad sensorteknik för att hjälpa bäraren att undvika hinder som de kanske inte kan se. InnoMake-skorna har inbyggda sensorer som vibrerar eller låter när ett hinder upptäcks, ungefär som sensorerna på bilar som piper för att varna dig för en överhängande kollision.

Enligt YouTube har skorna särskilda platser för sensorerna, som håller i upp till en vecka efter att ha laddats upp på tre timmar.

Dessutom kan skorna kopplas till en smartphone, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa vissa inställningar, inklusive att justera varningspreferenser eller minsta avstånd för detektering.

Har du någonsin sett någon bära sådana skor? Visste du vad de betyder? Låt oss veta i kommentarsfältet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version