Våra kroppar är verkligen fantastiska verktyg. Så fantastiska, faktiskt, att jag inte tror att de allra flesta av oss någonsin uppskattar det underverk av naturlig evolution som vi representerar.
Jag menar, om man tänker efter så har vi utvecklats från varelser som inte är helt olika dagens schimpanser till gående, talande varelser som kan bygga komplexa samhällen och skicka saker till andra planeter. All denna utveckling har skett på ett ögonblick (åtminstone om man ser till universums ålder).
Men ett av de mest intressanta tingen när det gäller vår evolution som art är hur vi är praktiskt taget desamma som vi var för, säg, tjugotusen år sedan… trots att vi nu lever i en värld som inte kunde vara mer annorlunda än den som våra förfäder en gång vandrade i.
Ännu mer intressant är det faktum att vi fortsätter att utvecklas, även om processen sker så långsamt, under så många generationer, att vi sällan ser bevis på att den överhuvudtaget äger rum. Därför tänkte vi uppmärksamma dig på sambandet mellan en till synes oskyldig sena i handleden och den pågående resa som vi människor gör när vi stapplar in i framtiden.
Palmaris longus – senan och evolutionen
Senan i fråga är fäst vid en gammal muskel som kallas palmaris longus, och som idag gradvis har fasats ut hos 10-15% av den mänskliga befolkningen.
Enligt den forskning vi har kunnat gräva fram är palmaris longus livsviktig för djur som använder underarmarna för att röra sig, bland annat lemurer och apor. Muskeln hjälper dem till exempel att svinga sig från gren till gren, och är därför en viktig del av deras anatomi.
Och det är här det blir intressant. Apor som lever på marken, t.ex. gorillor, har gradvis förlorat funktionen eftersom de inte förlitar sig på sina underarmar för att förflytta sig från plats till plats som de kanske en gång gjorde. På ungefär samma sätt har vi människor börjat förlora senan som ansluter till palmaris longus.
Som nämnts ovan har evolutionen en tendens att gå långsamt, så nästan 90% av människorna har fortfarande senan, även om bevisen tyder på att den stadigt håller på att fasas ut.
Så tar du reda på om du har palmaris longus-senan
Det finns ett enkelt test du kan göra hemma för att kontrollera om du fortfarande har kvar dina. Placera först underarmen på en plan yta med handflatan vänd uppåt, rör sedan lillfingret mot tummen och lyft handen något från ytan.
Har du gjort det? Ja, om du kan se ett tydligt band mitt på handleden (det är senan), då har du det. Om du inte gör det tillhör du troligen den lilla andel människor som redan har förflyttat sig bort från behovet av att ha senan överhuvudtaget.
Hade du senan? Låt oss veta i kommentarerna och dela den här artikeln på Facebook så att dina vänner och familj kan vara med på det roliga.