
Att få till en frodig och grön gräsmatta är inte alltid en enkel match.
Vattning, klippning och näringsämnen är bara några av de faktorer som påverkar resultatet.
Men vad gör du om torra fläckar plötsligt börjar dyka upp?
En expert varnar nu för den mardröm som kan ligga bakom.
Våren är den tid på året då gräsmattan börjar växa i raketfart. När du ser de första tecknen på tillväxt är det dags att plocka fram gräsklipparen. Om gräset vuxit ojämnt under vintern är det bäst att ställa in klipphöjden lite högre för att jämna ut det utan att skada de nya skotten.
Efter första klippningen bör du räfsa för att avlägsna dött material och få en bättre yta för ny tillväxt. Upptäcker du kala fläckar kan du så nytt gräs genom att först tillsätta lite kompost, strö över frön och sedan trycka ner dem försiktigt med hjälp av en planka. På så sätt får du en jämn fördelning utan att skada fröna.
Sommarens stora misstag: Vattna rätt
Under sommaren är det viktigt att klippa gräset regelbundet för att det ska bli tätare och mer motståndskraftigt. Har du sått nytt gräs under våren, låt det växa sig ordentligt innan du börjar klippa det.
Ett vanligt misstag många gör är att vattna för ofta och för lite. Gräset blir då beroende av konstant bevattning och får inte tillräckligt djupa rötter. Istället är det bättre att vattna rejält men mer sällan – på så vis uppmuntras rötterna att växa djupare ner i jorden, vilket gör gräsmattan mer tålig.
Hösten: Löven som kväver din gräsmatta
Hösten är en perfekt tid för att reparera gräsmattan och förbereda den inför vintern. Har du haft problem med kala fläckar är det här en bra tid att så nytt gräs, eftersom fuktigare väder ger fröna bättre förutsättningar att rota sig.
Se även till att räfsa bort fallna löv. De kan kväva gräset och skapa fuktiga förhållanden där svampsjukdomar trivs. Samtidigt kan du passa på att lätta upp jorden med en grep för att förbättra dräneringen, särskilt om du har problem med vattensamlingar.
Vinter: Låt gräsmattan vila
När temperaturen sjunker behöver gräsmattan minimalt med underhåll. Se bara till att inte klippa den och att hålla den fri från löv och annat organiskt skräp. Om jorden blir för kompakt kan du försiktigt lufta den med en grep för att förhindra att vatten samlas och orsakar röta.
Här är skadedjuren som äter upp din gräsmatta
Om din gräsmatta trots all omvårdnad fortfarande ser fläckig och svag ut kan det bero på skadedjur. Larver av harkrank eller nattfjäril kan ligga under jorden och mumsa på gräsrötterna.
– Om gräset är väldigt tunt och ojämnt kan det vara tecken på att något lever i jorden, säger ekologen och botanikern Becky Searle till Mirror.
För att kontrollera om du har skadedjur kan du gräva upp en liten bit av gräsmattan, ungefär tio centimeter ner, och undersöka jorden. Hittar du små bruna larver kan det vara dags att behandla gräsmattan med nematoder, ett biologiskt bekämpningsmedel som effektivt slår ut skadeinsekterna.
Så räddar du gräsmattan från torra fläckar
Om din gräsmatta torkar ut regelbundet kan det bero på att jorden saknar organiskt material och inte kan hålla kvar fukt. Här är tre effektiva metoder för att rädda din gräsmatta:
- Bevattning på rätt tid: Vattna tidigt på morgonen innan solen blir för stark, så att vattnet hinner tränga ner i jorden innan det avdunstar.
- Täck med kompost: Sprid ett tunt lager kompost över gräsmattan för att både hålla kvar fukten och förbät