Matteproblemet skapar debatt på internet

I en värld där sociala medier frodas av polariserande debatter skulle man knappast förvänta sig att ett matteproblem skulle utlösa en så hetsig konversation. Men en ekvation gjorde just det.

År 2019 blev en till synes enkel matematisk ekvation ett viralt problem för användare av sociala medier och ”orsakade praktiskt taget ett inbördeskrig på Popular Mechanics kontor”.

I grund och botten handlade det inte bara om matematik; det var ett kulturellt fenomen som visade hur människor tolkar regler på olika sätt och ibland försvarar sina perspektiv hårt. Låt oss bryta ner dramat och utforska varför det här problemet blev så kontroversiellt.

Matteproblem är inte alltid roligt

Problemet lyder:
8 ÷ 2(2 + 2)

Vid första anblicken verkar det enkelt. Men enkelheten är bedräglig. Beroende på hur du tolkar operationsordningen kan svaret vara antingen 1 eller 16.

Enligt PEMDAS/BODMAS-regeln (Parentheses/Brackets, Exponents/Orders, Multiplication and Division, Addition and Subtraction) ska ekvationer eller problem lösas i den ordning som anges av akronymen, med början med parenteser, följt av exponenter och vidare genom de återstående operationerna – alltid från vänster till höger.

Det betyder att 2 + 2 i parentesen ska lösas först, vilket ger 8 ÷ 2 x 4. Efter detta kräver ekvationen att man löser operationen längst till vänster först, så 8 ÷ 2 måste lösas först snarare än 2 x 4.

Detta ger oss 4, vilket leder till 4 x 4, vilket är lika med 16.

  • 2 + 2 = 4
  • 8 ÷ 4 = 4
  • 4 x 4 = 16

En betydande del av nätgemenskapen håller dock inte med om denna tolkning, inklusive vissa matematiker som är väl insatta i ämnet.

Mike Breen från American Mathematical Society Public Awareness Office säger att ”så som det är skrivet är det tvetydigt”.

Breen arbetade med Popular Mechanics för att lösa ekvationen och tillägger: ”I matematik finns det många gånger tvetydigheter. Matematiker försöker göra reglerna så exakta som möjligt. Enligt en strikt operationsordning skulle du få 16, men jag skulle inte slå någon på handleden med en linjal om de sa 1.”

Argumentet för att svaret på matteproblemet är 1

Hur fick de fram 1 som svar? Teamet följde PEMDAS-regeln men tolkade den på olika sätt. De höll med om att 2 + 2 inom parentesen skulle lösas först, men de hävdade att den resulterande summan skulle behandlas som om den fortfarande var inom parentesen, vilket i princip skrev om ekvationen till 8 ÷ 2(4), vilket ger oss 1.

Rhett Allain, Ph.D., docent i fysik vid Southeastern Louisiana University, kommenterar det enorma problemet och säger: ”Det här är den matematiska versionen av ’Vilken färg har den här klänningen? Blå och svart eller guld och vit?

Rhett säger att svaret är 16.

Det här är förstås inte matematik. Det här är en konvention. Vi har konventioner för hur man skriver de här sakerna, precis som vi har konventioner för hur man stavar saker. Men det finns ändå olika konventioner. Vissa stavar det som ’grå’ och andra som ’grå’.” Han tillägger: ”Vi förstår ändå vad som händer. För min del skulle jag skriva det tydligare så att det inte blir någon förvirring… På så sätt kan ingen få det om bakfoten.

Oavsett om du är på lag 16 eller lag 1, bevisar detta virala fenomen en sak: matematik har aldrig varit så förvirrande eller mer underhållande! Så, vilken sida är du på? Låt oss veta i kommentarerna!

LÄS MER:

 

Läs mer om...