Sköldkörteln sitter strax under struphuvet på halsen och är formad som en fjäril.
Den är mycket liten – men dess inverkan på kroppen är desto större.
Många miljoner människor över hela världen lider av någon typ av sköldkörtelsjukdom och just kvinnor löper sex till åtta gånger högre risk än män att drabbas av en sköldkörtelsjukdom.
Symptomen kan komma smygandes och för att få behandling i tid är det viktigt att man känner till kroppens varningssignaler.
Här är 11 saker du bör vara extra uppmärksam på:
1. Nedstämdhet eller depression
Rubbningar i sköldkörteln kan ha en betydande inverkan på känslolivet och ge upphov till depression, enligt Vårdguiden.
Depression och nedstämdhet är tidiga symtom på Hypotyreos, brist på sköldkörtelhormon. Det kan ge kraftiga humörsvängningar plötsligt få dig att känna dig nedstämd.
2. Förstoppning
En störning av sköldkörtelhormonerna kan så småningom leda till långsammare matsmältning och förstoppning. Detta är ett av de vanligaste symptomen på problem med sköldkörteln.
3. Alltid frusen
Tidigt i förloppet finns det oftast inga synliga tecken på att du har problem med hormonproduktionen i sköldkörteln. Men frusenhet är ett av de tidigaste signalerna på att något kan vara galet.
Känner du dig ofta frusen, har kalla händer och fötter och kallsvettas – samtidigt som du kan vara känslig för värme – kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till.
4. Konstant trötthet
De allra flesta har svårt att gå upp tidigt på morgonen, att vara trött är naturligt när väckarklockan ringer.
Men om morgon känns som rena rama helvetet, då ska du söka läkarvård.
Det kan vara så att sköldkörteln producerar för lite hormon, vilket gör att du känner dig ständigt trött eftersom kroppsfunktionerna körs på sparlåga.
5. Håravfall och torr hud
Brist på sköldkörtelhormon leder ofta till torr, kliande hud.
Förändringen i hudens struktur är en följd av långsam ämnesomsättning, vilket minskar svettningar. Fingrar och naglarna känns torra och spröda, du kan även tappa håret.
Enligt Vårdguiden är det här ett senare tecken på att du lider av hypotyreos, alltså att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner.
6. Plötslig viktökning
Att gå upp i vikt kan naturligtvis har många olika orsaker, men om du inte gjort några grundläggande förändringar i kosten bör du vara extra vaksam.
Om du har haft problem med sköldkörteln en längre tid kan du dessutom bli svullen.
Viktökning utan någon uppenbar anledning är en vanlig orsak till att många förtvivlade patienter uppsöker läkare – svaret är då ofta att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner.
7. Smaklökarna förändras
Smakar saker plötsligt olika? Förändrade smakupplevelser kan bero på att sköldkörtelfunktionen är satt ur spel.
Och om du är ständigt hungrig kan detta bero på en överaktiv sköldkörtel. Hypertyreos kallas det tillstånd då sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Det gör att man får för hög ämnesomsättning och kroppen går på högvarv.
Så även om du äter mycket mer än normalt, så förändras inte kroppsvikten. Det kanske låter som en dröm för vissa, men det är en sjukdom som kräver omedelbar behandling eftersom din kropp inte mår bra.
8. Svårt med koncentrationen
Ett tidigt tecken på sköldkörtelsjukdom är att du får koncentrationssvårigheter.
Du kan också känna dig förvirrad och mentalt slö, och om du har haft sjukdomen länge kan du uppleva sämre minne.
9. Hög feber
Det är mycket ovanligt, men hypertyreos göra att man blir svårt sjuk och får hög feber.
10. Halsont
När du har ont i halsen eller i sköldkörteln är det ganska uppenbart att något inte stämmer.
Har du en känsla av att ha en klump i halsen, tryck under struphuvudet eller en brännade känsla kan det röra sig om sköldkörtelinflammation.
Det är också vanligt att man får ont och att det känns obehagligt på själva halsen.
11. Hjärtklappningar
En överproduktion av sköldkörtelhormon kan leda till störningar i hjärtrytmen, bland annat hjärtklappning.
Om du känner att hjärtat slår oregelbundet, eller extra kraftigt, kan det vara kroppens varningssignal på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.
Bonustips – testa dig själv
Du kan faktiskt göra ett enkelt test för att upptäcka eventuella förändring i sköldkörteln.
Ställ dig framför en spegel och fokusera ögonen på den plats där sköldkörteln sitter, under struphuvudet och ovanför bröstbenet.
Luta tillbaka huvudet en aning och drick en klunk vatten. Titta noga på halsen och kontrollera om det blir några märkliga utbuktningar. Obs: Blanda inte ihop struphuvudet med sköldkörteln.
Om du upptäcker något onormalt under detta test, kontakta en läkare.
Kom ihåg att det krävs en läkarundersökning för att ställa diagnos på sköldkörtelsjukdomar, så ta alltid det säkra före det osäkra.
Men jag hoppas att denna lista i alla fall kan hjälpa någon där ute.
Dela gärna vidare den här artikeln för att hjälpa till att sprida uppmärksamhet om sköldkörtelssjukdomar och dessa symptom!