Foto: Shutterstock

Sov aldrig med en fläkt

Om du vill känna dig pigg på morgonen så att du kan ta tag i din dag finns det en mycket enkel lösning som kan hjälpa dig att få en djup, återställande sömn.

Fortsätt läsa för att lära dig tricket!

För vissa människor är sömn det man längtar efter varje dag, medan andra känner att det är ett nödvändigt ont tills nästa dag kommer.

Men sömn är något som våra kroppar behöver för att må bra och det handlar inte bara om hur många timmar du tillbringar i sängen, utan också om sömnkvaliteten och hur effektiv din vilotid är för att återställa kropp och själ.

Experter menar att en genomsnittlig vuxen behöver mellan sju och nio timmars sömn varje dag för att hjärnan ska vara skarp och humöret gott.

Och brist på god sömnkvalitet bidrar till långsiktiga hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression. Sömnbrist försvagar också immunförsvaret, vilket gör dig mer mottaglig för infektioner.

Sömnkvaliteten beror på en mängd olika faktorer, men en ofta förbisedd aspekt är rumstemperaturen. Temperaturen i din omgivning kan ha en betydande inverkan på hur bra du sover och din förmåga att sova hela natten.

Så får du den bästa sömnen

Du måste hitta rätt balans mellan varmt och kallt så att din kropp kan vila istället för att behöva arbeta hela natten med att upprätthålla en behaglig temperatur.

När det är för varmt har du svårt att somna och hålla dig vaken eftersom kroppen kämpar för att sänka sin temperatur.

Och när det är för kallt drar musklerna ihop sig, vilket gör det svårare för dig att slappna av i djupsömn.

Om du skakar eller fryser i sängen kommer din sömn dessutom att bli fragmenterad eftersom kroppen arbetar hårdare för att hålla sig varm.

Experter säger att den idealiska rumstemperaturen för sömn ligger mellan 15 och 19 °C (60-67 °F) för de flesta människor.

Viktigt med balans

Kroppens kärntemperatur sjunker naturligt när du förbereder dig för att sova och stiger igen när det är dags att vakna. När temperaturen i din omgivning är i linje med kroppens naturliga nedkylning skapas optimala förutsättningar för en djup och återhämtande sömn.

Under de olika sömnstadierna, i synnerhet under djupsömn och REM-sömn, förlorar kroppen sin förmåga att reglera temperaturen lika effektivt. Det är därför som yttre temperaturer – oavsett om de är för varma eller för kalla – kan störa dessa kritiska vilostadier.

Och melatonin – det hormon som får dig att känna dig sömnig – påverkas också av temperaturen. En svalare miljö stimulerar melatoninproduktionen och signalerar till kroppen att det är dags att vila. Det är därför det är lättare att somna när rummet är svalare än när det är för varmt.

Att skapa den perfekta sömnmiljön innebär mer än att bara ställa in termostaten. Här är några sätt att optimera temperaturen i ditt sovrum för en god natts sömn

  • Sängkläder och filtar: Material som andas – som bomull eller linne – gör att luften kan cirkulera och förhindrar att du blir överhettad under natten. Tunga eller syntetiska material som polyester kan stänga inne värme och fukt, vilket gör det svårare att reglera kroppstemperaturen.
  • Investera i en madrass av hög kvalitet: Vissa madrasser håller kvar värme, vilket kan störa sömnen. Memory foam-madrasser är till exempel kända för att hålla kvar värme, även om nyare modeller nu innehåller kylande gelskikt. Överväg att investera i en madrass som främjar luftflödet och förblir sval under hela natten.
  • Använd bekväma, lätta nattkläder: Kläderna du har på dig när du går och lägger dig kan också påverka din kroppstemperatur. Andningsbara tyger som bomull eller fukttransporterande material är bäst för att bibehålla en behaglig sömntemperatur. Undvik tunga, isolerande pyjamasar om det inte är ovanligt kallt i rummet.
  • Undvik att använda fläktar: En av de främsta anledningarna till att människor använder fläktar är för att reglera rumstemperaturen, särskilt under de varmare månaderna. Men allt de gör är att flytta runt luft i rummet och fläktar sänker inte rumstemperaturen. Under särskilt varma nätter kanske en fläkt inte räcker för att kyla ner kroppen till en behaglig temperatur, vilket gör att du överhettas och vaknar svettig. Om rummet redan är svalt kan en fläkt som blåser luft direkt på dig leda till att du känner dig för kall, vilket gör att du vaknar och fryser mitt i natten.

Om du är en av dem som blir lugn av en fläkts svängande ljud, finns det några alternativ som inte påverkar rumstemperaturen.

  • Maskin för vitt brus: Dessa apparater producerar lugnande ljud, t.ex. regn, vind eller havsvågor, vilket skapar en lugn miljö som främjar bättre sömn. Om du har en röststyrd virtuell assistent hemma kan du be den spela upp tidsinställda sömnljud för dig.
  • Luftfuktare eller luftrenare: Om torrhet är ett problem kan en luftfuktare återföra fukt till luften och förhindra den uttorkning som fläktar kan orsaka. Båda enheterna är tystare än de flesta fläktar och kan bidra till en mer vilsam sömnmiljö.

Sömn är en av människokroppens viktigaste funktioner och gör det möjligt för den att återhämta sig, reparera och föryngra sig både mentalt och fysiskt. Det är viktigt att prioritera sömnen så att du kan vakna upp och känna dig utvilad och laddad!

Vilka knep har du för att sova hela natten? Dela gärna dina tankar med oss på vår Facebooksida!

LÄS MER

 

Läs mer om...