Foto: Shutterstock

Symbolen som alla behöver veta vad den betyder

Omkring 140 000 personer lever med demens i Sverige idag, och antalet ökar med omkring 20 000 till 25 000 varje år, enligt Hjärnfonden.

Det råder ingen tvekan om att demens är en brutal sjukdom för den drabbade personen, men också för de närstående.

Demens är ett kroniskt, obotligt tillstånd som orsakas av olika sjukdomar eller skador i hjärnan. Det finns olika typer av demens, men den gemensamma nämnaren är att den orsakar kognitiv nedsättning som ofta påverkar förmågan att fungera i det dagliga livet.

När sjukdomen väl har slagit till är det otroligt viktigt för både personen och dess anhöriga att de har en bra och trygg plats att bo på. Och att personen kan leva så normalt som möjligt i samhället i så stor utsträckning som möjligt.

I många delar av världen finns det olika symboler som man kan bära för att visa sin omgivning att man är drabbad av demens. I USA finns det till exempel ett lila band som man kan fästa på sin jacka.

”Tyvärr är det många som inte känner till symbolen”

I Danmark finns det också en symbol, men tyvärr är det många som inte känner till dessa symboler. Något som danske Claus Skjoldborg Larsen har påpekat. I ett Facebook-inlägg tar han upp en viktig fråga:

Vi hade min svärfar och hans fru på middag. Hon har begynnande demens, hon visar stolt upp sin demenssymbol och berättar att det tyvärr inte är så många taxichaufförer eller andra som känner till dessa tecken. Jag måste ärligt erkänna att jag sitter i samma båt”, skriver han i sin inledning.

Jag har lovat att göra lite reklam för demenssymbolen. Och du är välkommen att hjälpa till med reklamen. Demenssymbolen kommer att göra det tryggare för personer med demenssjukdom – och därmed deras anhöriga – att röra sig i offentliga miljöer.

Demenssymbolen är ett verktyg som du kan använda om du vill visa att du har en demenssjukdom – till exempel för att möta större förståelse och tålamod i offentliga sammanhang, på bussen eller i snabbköpet.

Dessutom påminner han oss om tre enkla tips om du ser demenssymbolen:

  • Ta kontakt – le och var välkomnande.
  • Tala tydligt – ställ en fråga i taget.
  • Ha tålamod – sakta ner lite och hjälp till längs vägen.

”Jag skulle ha känt mig tryggare”

I Facebook-gruppen ”Alzheimers hos yngre” påpekar flera personer att de hade känt sig tryggare med en sådan symbol.

Jag hade tyckt att det var tryggt att ha en etikett på min jacka som talar om att jag har Alzheimers sjukdom. Om jag går vilse eller inte minns vart jag är på väg tror jag att folk kommer att vara mer förstående och hjälpsamma när de vet att man ställer till det på grund av sin sjukdom och inte bara för att man är lite distraherad. Medvetenheten om varumärket och kunskapen om sjukdomen bör spridas. Det blir säkrare för oss med demens att röra oss ute bland folk om vi har ett tecken på att vi har en sjukdom som kan innebära att vi behöver hjälp. Till exempel för att hitta dit vi ska, även om vi har varit där många gånger tidigare”, skriver en person.

Frågan om huruvida en sådan symbol ska skapas i Sverige har diskuterats flera gånger, men hittills har det inte blivit av. Det beror delvis på oro för missbruk, men också på falsk trygghet.

Den danska symbolen för demens.
Den danska symbolen för demens. Foto: Facebook

Oavsett vilket kan det vara viktigt att känna till de symboler som finns där ute och som visar att personen har Alzheimers. Dela gärna den här artikeln för att sprida budskapet så att fler får upp ögonen för detta.

Tycker du att något liknande borde skapas i Sverige? Låt oss veta i kommentarsfältet.

LÄS MER:

Lägg inte mat i plastpåsar i kylen

Dolda knep för din smartphone du kanske inte hade koll på

 

Läs mer om...