Påsken är över för i år och med det kommer påskliljor landet över snart att börja vissna.
Men bara för att de blir ledsna och tappar livsglädje behöver du inte slänga ut dem. Det finns nämligen flera smarta sätt som gör att du kan plantera om dem och se de stråla nästa år igen.
Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson, som driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård”, berättar hur du går tillväga.
Den första riktiga blomstertiden i form av påsken är förbi. I backar och skogspartier går det nu att se flera blommor så tar sig fram i och med det varmare vädret, samtidigt som bland annat körsbärsträden blommar.
Skötselråd för påskliljor
Påskliljornas levnadslängd är inte särskilt lång när det kommer till snittblommor.
Det finns däremot flera olika knep som du kan ta till för att få den att leva betydligt längre, någonting Newsners trädgårdsexpert Helena Mattsson tipsar om här.
Ta del av trädgårdsexperten Helena Mattssons bästa tips och knep här!
Men bara för att påskliljan till slut vissnar innebär inte det att du behöver slänga den. Det finns nämligen saker du kan göra för att få den att föröka sig och förgylla din trädgård nästa vår.
– Påskliljor på lök ställer jag undan torrt och mörkt efter blomningen. Inne eller ute spelar ingen roll, jag låter dem vissna ner. All näring i bladen går tillbaka till löken så låt därför bladen sitta kvar, säger Helena Mattsson, som också driver bloggen ”Helenas Hem & Trädgård”.
Odla påskliljor
Påskliljor kan du föröka med både frön som lökar, men det går betydligt snabbare med lökar.
Under hösten rekommenderar Helena at du rensar rent dem på torra vissna blad och sedan tar isär lökarna för att plantera en och en i grupper om tre eller fem stycken. Tänk på att djupet ska vara tre gånger lökens storlek, vilket även gäller avståndet mellan dem.
Använd också gärna benmjöl vilket är långtidsverkande näring i botten av själva gropen.
– På så vis får de plats att utveckla sidolökar och de blir med åren fler. Vattna efter planteringen och så är det klart, säger trädgårdsexperten Helena Mattsson till Newsner.
Ta del av trädgårdsexperten Helena Mattssons bästa tips och knep här!