Foto: Shutterstock

Triangeln ovanför din flygplansstol har en betydelse

Har du någonsin märkt hur livet ofta är så upptaget, med så mycket som händer, att du kan missa saker som händer rakt framför ditt ansikte?

Tja, oroa dig inte om du gör det. Du är verkligen inte den enda. Jag är den typ av person som kan spendera fem minuter på att leta efter min mobiltelefon medan jag håller i min … mobiltelefon.

I vilket fall som helst tror jag att de flesta av oss håller med om att det i den moderna världen kan vara svårt att vara helt närvarande i ögonblicket, liksom att bearbeta saker som man bara några timmar senare kan svära på att de aldrig fanns där.

Detta hände mig nyligen efter en flygresa, och jag hamnade i ett så kallat ”kaninhål” med information som jag inte ens visste att jag ville lära mig…

Det hela började med att jag kom hem till min bror efter en flygresa och han frågade mig var jag hade suttit på planet. En ganska normal fråga, det håller du säkert med om, men den satte ändå igång en faktasökning som tog nästan en timme.

Lång historia kort – efter att jag berättat att min plats hade varit i linje med flygplanets vingar, sa han att jag därför måste ha suttit under ett klistermärke med en svart eller röd triangel som var placerat precis ovanför mitt fönster.

Jag sa att jag inte hade gjort det. Det finns helt enkelt ingen möjlighet att jag skulle ha missat ett klistermärke ovanför mitt fönster. För att inte tala om det faktum att jag aldrig hade sett en sådan klistermärke förut – och jag flyger mycket.

Jag var säker på att han lurade mig, men efter lite efterforskningar på nätet visade det sig att han talade sanning. Det finns svarta eller röda triangulära klistermärken på insidan av flygplan – fyra stycken, faktiskt – och eftersom jag tog mig tid att lära mig vad de står för och vad de betyder, antar jag att det inte kan skada att föra kunskapen vidare.

Användbara

Även om de kan verka obetydliga för passagerarna (om du nu ser dem överhuvudtaget), kan trianglarna vara viktiga verktyg för flygvärdinnor och piloter. Markörerna ligger i linje med flygplanets vingar; en pekar på framsidan och den andra på baksidan av vingen.

Enligt Travel + Leisure använder piloter och flygvärdinnor de nämnda trianglarna som hjälpmedel för att hitta den exakta positionen när vingarna behöver inspekteras. Detta är särskilt användbart när man kontrollerar vingens rörliga delar, inklusive klaffar och lameller, för problem som isuppbyggnad.

Triangel ovanför flygstol.
Foto: Facebook

Bra att veta

Inte nog med det, klistermärkena kan faktiskt vara till hjälp för passagerarna också, särskilt för dem som har oturen att drabbas av åksjuka. Eftersom vingarna markerar planets tyngdpunkt, hamnar man mitt i ”gungbrädan” om man sitter nära dem, vilket i sin tur innebär att man känner av mindre rörelse.

Att välja en plats nära en av klistermärkena kan i princip hjälpa människor att få en mjukare och mindre turbulent flygning.

Har du sett de här klistermärkena tidigare? Visste du vad deras huvudsyfte är? Låt oss veta i kommentarerna.

LÄS MER:

Sov aldrig med en fläkt

Ta ut laddaren när mobilen är fulladdad

 

Läs mer om...