Att gå upp i tid, duscha regelbundet och borsta tänderna – under våra liv har vi lärt oss de flesta vardagsrutiner genom våra föräldrar.
Men bara för att vi gjort saker och ting likadant i alla tider betyder det inte att det är rätt.
Genom forskning och utbildning går utvecklignen hela tiden framåt, även om vi har otroligt svårt att bryta mönstren och fortfarande tror att vi vet vad som är bäst för våra kroppar.
Men ibland är vi riktigt ute och cyklar – i alla fall på dessa 10 områden.
1. Väckarklockan
Praktiskt att ha nära sängen, men hur hälsosamt är det att bli väckt av en hög och plötslig ljudsignal? Tja, kanske inte så bra.
Enligt en japansk studie kan ett hastigt uppvaknande inte bara störa den biologiska klockan, utan också hjärtat.
Forskare undersöker också om det finns ett samband mellan hjärtinfarkt och väckarklockor, eftersom adrenalinpåslaget ökar rejält när klockan ringer på morgonen.
2. Bär ryggsäcken rätt
Även den bästa av ryggsäckar kan obekväm att bära om den inte justeras rätt – något som kan få förödande konsekvenser för din rygg.
För att minska påfrestningen; lägg tunga saker nära ryggen och högt upp i säcken, centrerat vid skulderbladen.
Se också till att alla remmar är åtdragna.
3. Duscha inte för ofta
Hudläkaren Nick Lowe har konstaterat att en dusch varje dag, med varmt vatten, gör huden sprucken och torr.
I stället bör du endast duscha 1-2 gånger, för att huden ska må bra. Det sägs även vara fullt tillräckligt ur hygiensynpunkt.
4. Glöm siestan
Det är inte bara i Sydeuropa som siesta är populärt, även vi svenskar kan nog längta efter en tupplur efter lunchen.
Och visst kan det bara bra med en powernap ibland – men du mår faktiskt betydligt bättre om du tar en kort promenad efter lunchen och förbränna eventuellt överskott av kalorier.
5. Mikrovågsugnen
En del tror att mikrovågorna från mikrovågsugnen kan leda till kemiska förändringar i maten. Men experterna är i stort sett eniga om att detta är en myt.
Det är faktiskt snarare tvärtom – livsmedel som tillagats i mikrovågsugn ger färre bakterier i maten och grönsaker behåller vitaminerna mycket bättre.
Inte så dumt, eller hur?
6. Direkt tandvård
Många känner att de vill borsta tänderna direkt efter måltiden, för att motverka dålig andedräkt och karies. Även på morgonen är många snabba med att rengöra gaddarna.
Men enligt en amerikansk studie bör vänta minst 30 minuter efter måltiden, innan man borstar tänderna. Att borsta tänderna för tätt inpå tär på emaljen som redan blivit mjukare efter måltiden.
7. Mer sömn – ökad risk för stroke
Att sova mer än 8 timmar på natt låter lockande och många tror att man blir piggare då – men det är också en myt som kan vara stressande.
Enligt forskarna finns det inget samband alls mellan antalet timmar vi sover och hur trötta vi är. Det finns dessutom relativt ny forskning att risken för stroke kan öka om man sover mer än åtta timmar per natt.
En stor amerikansk studie har visat att den optimala sömnlängden är 6,5 till 7,5 timmar.
8. Nysningar sprids som löpeld
Vänder du dig bort när någon nyser i närheten? Det spelar troligtvis ingen roll. Bakterierna från en nysning flyger med hög fart genom luften och fångas upp omedelbart, oavsett hur snabb du är.
Enligt en brittisk studie behövs det bara en enda nysning för att sprida snuvan vidare till 150 medpassagerare. Forskarna visade att cirka 100 000 små slemdroppar skjuts iväg när du nyser och dessa droppar landar i ansikten, på sätena och på kläderna.
Så använd en näsduk eller papper när du nyser nästa gång!
9. Vitamintillskott
Visst känns det bra att blanda en brustablett med multivitamin i och dricka upp? Faktum är att många människor äter vitaminer och mineraler i form av kosttillskott på regelbunden basis. Och ibland kan det vara bra att äta kosttillskott, om du fått rekommendationen från en läkare.
Men allt fler vetenskapliga studier visar att multivitaminer inte ger några positiva hälsoeffekter.
”Det finns inga stora fördelar för befolkningen i stort med sådana här multivitaminer och mineraltillskott”, säger Hanna Eneroth som är nutritionist på Livsmedelsverket till SVT.
10. Överdriven städning
Alla är nog överens om att ett rent hem är A och O för att man ska trivas.
Men det ska inte gå till överdrift – forskning visar att barn som bor i en alltför ren miljö löper större risk att bli allergiska.
Forskare vid Linköpings universitet jämförde barn i Sverige och Estland. I de estniska hemmen förekom mer bakterier och de estländska barnen hade oftare en molekyl i kroppen, som skyddar antikroppar i slemhinnan. Den viktiga molekylen utvecklas om kroppens immunsystem utsätts för infektioner i småbarnsåren.
Visst finns det goda skäl till att fundera över sina vardagsrutiner efter att ha läst detta?
Sprid gärna informationen vidare, tillsammans kan vi försöka slå hål på myterna och se till att fler kan få chansen att ändra sina vanor!