Foto: TT/Shutterstock

Bedrägerierna mot äldre måste få ett stopp

Det är aldrig okej att lura människor på pengar. Men de som bedrar äldre tar det hela ett steg längre, och det är inte bara skamligt – utan rent ut sagt obehagligt att vissa har så lite respekt i sin kropp att de ger sig på människorna som byggt upp detta land. Vi måste sätta ner foten mot bedrägeribrotten mot äldre och se till att de som utsätter andra får kännbara konsekvenser.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

När jag gick i sjätte klass minns jag hur en vän hade fått sin första iPhone. Det var ingenting i jämförelse med de mobiltelefoner som finns idag, men det var en stor uppdatering från det som använts innan. Därefter har den digitala utvecklingen gått snabbt framåt. Idag använder vi teknologiska prylar i nästan alla delar av vår dag, och det går så snabbt att det ibland kan vara svårt att hänga med.

Vi kan idag sköta allt ifrån bankärenden, till att hålla kontakten med nära och kära, köpa mat och prylar, identifiera oss för att deklarera eller ladda ner flygbiljetter – allt med hjälp av en enda liten mobil. Men även om det finns många positiva sidor med internet och den digitala utvecklingen så finns det också en mörk sida. För när vi skyndar oss framåt allt för snabbt riskerar vi att glömma de som inte hänger med i samma utsträckning. Människor som inte arbetar längre eller går i skolan får inte samma naturliga inlärning av teknologiska framsteg – och det skapar en sårbarhet.

Jag tycker det är dags att vi tar ett steg tillbaka och verkligen reflekterar över faktumet att bedrägerier mot äldre stadigt ökar. Lurendrejare ger sig på de mest sårbara de kan tänka sig för att roffa åt sig pengar och dylikt. Giriga brottslingar utnyttjar äldre, och ibland ger de sig till och med på dementa.

Bedrägerierna mot äldre måste få ett slut

Problemet är så pass utbrett att polisens nationella bedrägericenter, Brottsofferjouren Sverige, PRO och SPF Seniorerna har tagit fram utbildningar riktade till just äldre, för att försöka hjälpa människor navigera i det tuffa klimat som uppstått idag. Det är såklart jättebra att sådana initiativ finns. Men vi behöver också se till att den som ger sig på en äldre, sårbar eller sjuk individ för att sno pengar får ett kännbart straff.

Människorna som byggt upp det här landet, som har uppfostrat barn, gått till jobbet, betalat skatt och format det Sverige som vi bor i idag, förtjänar bättre än att bli utsatta för bedrägeri på ålderns höst. Bara senaste veckorna har hemska rapporter framkommit. Hemtjänstpersonal stal tusentals kronor av en 100-årig brukare, en 80-åring blev bestulen i sin egen trädgård, och listan kan göras lång över de fräckheter som förekommit. Bara i augusti 2023 hade polisen redan fått in 5 312 anmälningar — 23 procent fler än vad som anmäldes under hela 2022, enligt SSF.

Och ni som begår dessa brott borde skämmas. Att utnyttja deras sårbarhet för ekonomisk vinning är inte bara oetiskt; det visar också en total brist på respekt för deras liv och hårda arbete. Men inte nog med det – ni tänker inte heller på att detta är människor vars livskvalitet drastiskt kan förändras av en sådan ekonomisk förlust.

”På tiden att vi agerar nu”

Många pensionärer i Sverige idag lever på små medel. Folksams sammanställning från 2023 visade att i 186 av 290 kommuner i Sverige ligger totala pensionen för kvinnor under gränsen för relativ fattigdom, respektive 8 kommuner för män, rapporterar Senioren. En del behöver spara och lägga undan pengar för att kunna köpa det man behöver, och vissa har svårt att få pensionen att ens räcka till mat och mediciner.

Det är vårt ansvar som samhälle att göra det vi kan för att skydda den äldre generationen från isolering, psykisk ohälsa och en känsla av osäkerhet. Därför är det på tiden att vi agerar nu och prioriterar den här frågan. Politiker, samhällsaktörer, polisen och rättsväsendet måste se över denna tragiska utveckling och vidta åtgärder. Bedragarna kan inte få komma undan längre.

Det handlar inte bara om att straffa gärningspersoner, utan också om att skapa en tryggare miljö för alla, där respekt och omtanke för våra äldre prioriteras. Låt oss tillsammans göra slut på detta oetiska utnyttjande och ge våra äldre den respekt och trygghet de förtjänar. Det är dags att agera!

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev