Vi måste lära oss att leva i nuet igen – allt behöver inte filmas

En man och en kvinna som filmar med mobiltelefon istället för att leva i nuet.

Foto: Shutterstock

Kommer ni ihåg förr i tiden – innan mobiltelefonerna blev en förlängning av oss själva och vi kunde uppleva saker utan att känna pressen att dokumentera varje ögonblick? Det känns som att vi har tappat förmågan att vara närvarande och istället gör allt genom kameran på mobilen. Är det inte dags att vi tar ett gemensamt beslut om att börja se världen med våra egna ögon igen?

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Vi är alla skyldiga till det. Vi plockar upp telefonen så fort något minnesvärt händer, i hopp om att föreviga stunden. Och visst, ibland kan det vara roligt att ha kvar minnet i form av en video eller bild. Men när vi gör det hela tiden, går vi miste om själva upplevelsen – att verkligen vara där, i stunden, tillsammans med andra..

Hur ofta går du egentligen tillbaka och tittar på de där klippen från konserter eller dina barnbarns föreställningar? Hade det inte varit mer värdefullt att istället vara fullt närvarande och uppleva det i realtid? Att se det med egna ögon och applådera från publiken, utan en skärm emellan?

LÄS MER:
* Bedrägerierna mot äldre måste få ett stopp

Problemet med sociala medier – folk riskerar sina liv för den perfekta videon

Jag tror att en stor del av problemet ligger i sociala mediers utveckling. Det som började som ett sätt att dela vardagen med sina närmaste har förvandlats till en plattform där varje enskild video kan nå hundratusentals, ibland miljontals människor.

Den strävan efter att skapa det ”perfekta” klippet sätter en enorm press på oss att alltid vara redo att fånga varje ögonblick på film.

Vissa människor går så långt att de riskerar sina liv för att fånga den perfekta bilden. Det är hemskt att läsa om unga människor som förlorar sina liv i jakten på en video eller bild.

Som den 14-åriga flickan som nyligen dog när hon försökte ta den perfekta bilden vid ett vattenfall – för att få ett ögonblick som hon aldrig skulle hinna njuta av fullt ut.

LÄS MER:
* 14-årig poserar framför förrädiskt vattenfall – hinner ta en sista bild innan hon faller mot sin död

Minnena blir bättre utan telefonen

I en tid där vi alltid har kameran med oss, har det blivit en vana att dokumentera varje speciellt ögonblick i livet. Men vad händer med våra minnen när vi hela tiden litar på telefonen för att bevara dem? Har vi, i vår önskan att fånga varje stund, tappat förmågan att verkligen uppleva dem?

Jag är övertygad om att minnen blir starkare och mer levande när vi är helt närvarande – när vi låter oss uppslukas av varje sekund, som under en solnedgång eller vid familjens julklappsöppning.

Att dokumentera mindre och istället vara mer närvarande kan vara nyckeln till att skapa varaktiga och känslosamma minnen. Vi kanske inte behöver ett fullt fotoalbum med bilder från varje middag eller konsert, utan snarare minnen vi bär inom oss – minnen som inte bara visar vad som hände, utan hur det kändes.

Så nästa gång du är på väg att ta upp telefonen för att fånga ett ögonblick, stanna upp och fundera: Vill jag verkligen se detta genom en skärm, eller vill jag uppleva det helt och hållet?

Ibland kan våra ögon, hjärtan och sinnen fånga det viktigaste – och det är något ingen kamera kan ersätta.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version