Vi har alla våra egna spellistor, favoritartister och låtar som vi alltid sjunger med till – men trots våra olikheter och smaker kan vi nog tillsammans vara överens om att musik är ganska fantastiskt. Det är också bra att ha till mycket. Det ger oss energi, det piggar upp när vi är ledsna och det gör oss mindre uttråkade – men det kan också bota mycket annat som man kanske inte tänker på. Nedan följer därför 7 olika saker som händer med din kropp när du lyssnar på just musik.
1. Det förhindrar hörselproblem.
Washington Post skriver om en undersökning där man ville ta reda på huruvida musiker fick samma hörselproblem som andra när de blev äldre. I undersökningen deltog 163 vuxna, varav 74 livslånga musiker, och resultatet av testerna visade att de som hade lyssnat på musik i hela sina liv hade betydligt bättre hörsel än de som inte hade gjort det. Skillnaden var liten när det kom till att höra avtagande ljud – men när det kom till allt annat bearbetade musikerna ljud bättre: som exempel hörde de ljudvariationer bättre i bullriga miljöer, de kunde skilja mer på ord i närvaron av bakgrundsljud och de var bättre på att upptäcka luckor i annars kontinuerliga ljud. En 70-årig musiker kunde till exempel höra och förstå när någon pratade i en bullrig miljö lika bra som en 50-åring utan musikalisk bakgrund.
2. Det får personer med demens att reagera positivt på gamla minnen.
”Först ser vi Henry slö, kanske deprimerad, okontaktbar och nästan icke-levande. Sedan får han en iPod som innehåller hans favoritmusik… och genast lyser han upp”. Så säger neurologen Oliver Sacks enligt ABC News i dokumentären ”Alive Inside” (Levande inombords), en dokumentär som förklarar hur personer med demens reagerar positivt på att få höra sina gamla favoritlåtar. Men musiken är inte bara uppiggande och engagerande – det får också patienterna i dokumentären att sjunga med, svara på frågor om sitt förflutna och ha konversationer med varandra.
3. Det gör dig bättre på att läsa.
I en undersökning publicerad i Psychology of Music har man jämfört skolelevers läsförmåga före och efter ett läsår. Resultatet visar att de barn som läste en musikutbildning med träning inom rytmiska, tonala och andra praktiska färdigheter ökade sin läsförmåga betydligt mer än de andra skoleleverna. Musikeleverna hade både bättre ordförråd och verbala färdigheter och författarna stödjer därmed idén att lärare ska använda flera olika metoder, inklusive musik, för att förbättra läsförmågan hos barn.
4. Glad musik gör dig mer hjälpsam.
Doktor Tobias Greitemeyer har, enligt The Guardian, undersökt hur beteendet hos tonåringar kan förändras beroende på vilken typ av musik de lyssnar på. De tonåringar som i undersökningen fick höra på ”socialt medveten” musik med positiva budskap, som exempelvis den gamla Beatles-dängan Help!, tog mer hänsyn och var mer sympatiska än de som lyssnade på musik med neutralt eller till synes meningslöst budskap. I ett av försöken välte man exempelvis en skål med pennor efter att musiken hade tystnat – varpå de som hade lyssnat på musik som Michael Jacksons Heal the World både var snabbare att komma till undsättning samt tog upp fem gånger så många pennor som personer i den andra gruppen.
5. Det får dig att prestera bättre när du tränar.
Att ha en lur i örat när man är ute och springer eller tränar på gymmet är i dag väldigt vanligt – och det har också sina fördelar. BBC skriver nämligen om en undersökning som visar att rätt musik före och under träning kan förhöja din insats med upp till 20 procent. Upphovsmannen till undersökningen, doktor Costas Karageorghis, föreslår att du ska lyssna på musik med högt tempo för högintensitetsträning samtidigt som lugnare musik gör sig bra när du värmer upp eller varvar ner. Nyckeln är tempot i musiken – inte huruvida det är klassiskt, rock eller pop.
6. Det minskar stress.
En studie från Göteborgs universitet 2012 visar att musik både väcker positiva känslor och minskar stresshormonet kortisol. I undersökningen, där 207 personer deltog, fick de skriva ner i detalj vad de gjorde varje dag och hur de mådde just då. Resultatet visade alltså att när personerna lyssnade på musik så var stressen lägre. ”Man kunde se en effekt oavsett vad det var för musik de lyssnade på”, säger doktoranden Marie Helsing som ligger bakom undersökningen. I en annan del av själva avhandlingen fick en experimentgrupp sitta och ta det lugnt i 30 minuter efter jobbet – och de personer som gjorde det med musik i öronen hade en positiv förändring av kortisolhalten, som man mätte via salivprov.
7. Det minskar smärta och gör dig frisk snabbare.
Dagens Medicin skriver om en brittisk studie vars resultat visar att musik före, under och efter en operation kan snabba på ditt tillfrisknande samtidigt som behovet av smärtstillande mediciner efter operationer tycks bli lägre. Att höra musik när du är på sjukhus gör dig lugnare, tryggare och bidrar till både lägre puls och lägre blodtryck.
Inspiration: MentalFloss
Som om inte musik redan vore underbart är ju det här ännu en anledning till att dra på sig ett par hörlurar dagligen. Dela gärna vidare till alla du känner som också borde veta det här.
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna