James Moskito är en professionell dykare som arbetar tillsammans med ett team av volontärer vid Farallonöarna, utanför San Francisco.
En dag när de var ute på havet såg James hur en knölval rörde sig konstigt längs vattenytan, det väldiga djuret såg inte ut att må bra.
Ju mer James studerade valen, desto tydligare blev det att något var väldigt fel. Vanligtvis brukar knölvalar bara tillbringa några sekunder ovanför havsytan, de kommer upp en kort stund för att ta luft.
”Men denna val kom upp för att andas, la sig med ögat ovanför ytan… Och tittade bara på mig. Jag såg att den försökte säga nått”, säger James.
James bestämde sig för att simma ut knölvalen.
Han lade sin han vid det stora djurets öga och förklarade lugnt: ”Jag är bara här för att hjälpa dig. Jag kommer inte att skada dig”.
James simmade sedan runt valen och chockades över vad han upptäckte.
Han konstaterade att ett 1,3 ton stort ankare satt fast i valens stjärtfena.
James arbetade outtröttligt i timmar, tilllsammans med några andra modiga dykare, för att försöka befria detta vackra djur från den 1,6 kilometer långa ankarkedja som var på väg att döda valen.
Till slut – tack och lov – lyckades räddningsoperationen.
Omedelbart valen började valen röra sig runt James, den simmade i cirklar och åttor kring dykaren.
Valen strök sig även mot dykaren och gned sig mot James, som om att den ville säga tack. Titta på videon nedan för att ta reda på vad som hände sen!
Undrar du liksom jag hur en knölval egentligen sover om de hela tiden måste andas luft? Tja, till skillnad från oss människor, måste knölvalar hela tiden tänka på att de måste andas – vilket innebär att de måste komma ihåg att andas, även när de sover.
Enligt Animal Planet, är det troligt att knölvalar bara stänger av hälften sin hjärna under sömnen, så att de är alerta nog att andas.
Visst är det fantastiskt att se vilken beslutsamhet och vilket jobb vissa människor lägger ned för att rädda dessa vackra djur?
En del kanske tycker det är konstigt att James pratade med knölvalen – men kom ihåg att valar faktiskt har känslor och förmodligen förstår mer än vad vi tror.
Forskare vid Mount Sinai School of Medicine i New York hittat tenformade nervceller hos knölvalen, samma nervceller som finns i de delar av människohjärnan, vilka behandlar känslor och lidande.
Så jag är helt säker på att denna knölval är väldigt tacksam för all hjälp den kunde få – dela gärna vidare denna underbara djurräddning om du håller med!