Glädjebeskedet för alla svampälskare: Blir ”kantarellboom” i höst!

Trots att sommaren inte har varit den varmaste finns det en stor anledning för svampälskare att jubla.

I höst väntas en kantarellboom i de svenska skogarna – och det gula guldet går snart att börja plocka i stora mängder

– På vissa håll i landet har det varit gott om kantarell så man kan nästan säga att det är ett kantarellår, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala till Aftonbladet.

Sommaren lider mot sitt slut och snart tar hösten ett grepp om Sverige. Men för den som föredrar varmare väder finns trots allt en stor ljusglimt framöver.

Glädjebeskedet för svampälskare

I höst väntas det bli en riktig kantarellboom i de svenska skogarna. Redan i juli har kantareller hittats på flera platser i Sverige och det typiska svenska sommarvädret har varit en stor anledning.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Men på vissa ställen har svamparna inte kommit fram. Där sommarmånaderna har varit torra, exempelvis på Gotland, har det inte gått att hitta någon svamp.

Kantarellboom att vänta i höst

Men om man bor i ett område som har haft en torr sommar behöver man inte oroa sig.

Michael Krikorev, mykolog vid Sverige lantbruksuniversitet i Uppsala, säger till Aftonbladet att regn kommer göra susen för de gula godbitarna.

– Jag tyckte att jag såg att SMHI sa det ska komma något regnoväder de närmaste dagarna, så det ser absolut lovande ut för kantarellerna de närmaste veckorna, säger han till Aftonbladet.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Men samtidigt som kantareller kommer finnas i stora mängder försvinner däremot en annan mumsig svamp.

Karljohansvampen kommer lysa med sin frånvaro och det är sällan eller aldrig som båda svamparna kommer i stora mängder under samma år.

Bästa tipset: Så hittar du kantareller

Hur hittar man kantarellerna på bästa sätt? Krikorev tipsar om att hitta en ”tråkig skog”

– Kantarellen växer med flera olika trädslag och med både barr- och lövträd. Framför allt trivs de i lite mossig barrskog med gran. De kan även finnas i ganska unga granplanteringar, som bara är 30- 40 år gamla – skog som ser rätt tråkig ut och inte har de här stora flerhundraåriga träden, säger Krikorev till Aftonbladet.

Vilka underbara nyheter! Vad gillar du att göra med din svamp? Lämna gärna dina tips för vad för goda saker du brukar laga i kommentarsfältet och dela vidare!
 

Läs mer om...