Ny typ av snigel – parksnäckan på frammarsch

Parksnäckan ökar snabbt i Sverige och riskerar att bli invasiv. Den kalasar gärna på frukt och bär och kan tränga undan vår inhemska trädgårdssnäcka.

Fram till 1970-talet fanns parksnäckan främst i Skåne.
– Nu har den blivit väldigt vanlig. Man har faktiskt sett den ända uppe i Umeå, säger Ted von Proschwitz, snäck- och snigelexpert vid Göteborgs naturhistoriska museum.
– För några år sedan var det ett skräckexempel i Örebro län där parksnäckan fullkomligt exploderat. Det var tiotusentals exemplar.

Samma utveckling syns i andra europeiska länder. Varmare klimat i kombination med att vi människor flyttar på jord och växter tros ligga bakom spridningen. Ursprungligen kommer parksnäckan från Mellaneuropa och den är till utseendet mycket lik trädgårdssnäckan. Skillnaden ser man vid skalets mynning. När skalet har växt färdigt så bildas det en liten förtjockning, den är vit hos trädgårdssnäckan, men brun eller svart hos parksnäckan.

Är parksnäckan en mördarsnigel?

Parksnäckan har potential att tränga undan trädgårdssnäckan och bli en skadegörare i trädgårdar och parker. Men kan den bli en ny mördarsnigel? Inte riktigt, svarar Ted von Proschwitz.
– Den är inte i paritet med mördarsnigeln. En skillnad på snäckor och sniglar är att snäckans skal måste växa färdigt för att den ska kunna bli könsmogen. Det gör det inte på ett år i Sverige utan den behöver åtminstone två år.
– Sniglarna är aggressivare och de är fler. Men parksnäckorna hjälper ju till att förstöra både prydnadsväxter och grödor.

Parksnäckan kan skiljas från trädgårdssnäckan på den mörka randen på skalets insida.
Parksnäckan kan skiljas från trädgårdssnäckan på den mörka randen på skalets insida. Foto: Anders Humlebo/TT

För att få bättre bild över parksnäckans utbredning tar museet skolelever till hjälp. Skicka gärna en bild så att vi verkligen kan fastställa vad det är för någonting. Det är alltid intressant att få rapporter om den här arten, man hittar den på de mest förvånande ställen i dag.

Fakta: Så hittar du parksnäckorna

Källa: Göteborgs naturhistoriska museum

  • Leta under maj till oktober. På vintern ligger snäckorna gömda.
  • Snäckorna är mest aktiva efter regn. Ju torrare det är, desto svårare är det att hitta dem.
  • Parksnäckor finns där människor finns, i trädgårdar och parker.
  • Det kan vara svårt att skilja park- och trädgårdssnäckor från varandra. Parksnäckan har en mörk rand på insidan av mynningen in till skalet. Trädgårdssnäckan har en ljus rand.
  • Försök lämna tillbaka snäckorna där de hittades för att inte bidra till spridningen av främmande arter.

LÄS MER

 

Läs mer om...