Stora Karlsö ligger cirka sex kilometer utanför Gotlands kust.
Ön är rik på udda sevärdheter, bland annat är Stora Karlsö är känd för sitt rika fågelliv och många orkidéer.
Sillgrisslorna är de mest kända och omskrivna fåglarna på ön, med sina cirka 14 000 häckande par.
På Fågelbergets klippor häckar sillgrisslorna. När de väl har hittat en häckningsplats återvänder de alltid år efter år för att lägga sina ägg. De bästa hyllorna fylls upp först, andra sillgrisslor tar näst bästa plats och så fortsätter det.
Men under en period var sillgrisslorna nära utrotning. En skoningslös jakt ledde till att det bara fanns runt 40 fåglar kvar på Stora Karlsö år 1880. Fåglarna blev då fridlysta och beståndet började sakta öka.
Ett forskarlag med Jonas Hentati-Sundberg och Olof Olsson vid Stockholms universitet ville se hur kolonin ändrats genom över 100 år. Lösningen blev att kontakta turister och museer som hade fotografier från Fågelberget på ön.
Under fem år samlade man ihop bilder. Sedan började man räkna sillgrisslorna, en efter en, för att se om de ökat eller minskat, skriver TT.
Resultatet?
Population har växt stadigt sedan krisåren på slutet av 1800-talet, med undantag för en period på 20 år mellan 1960- och 1980-talet. En orsak tros vara att halterna av miljögifter, som PCB och DDT, var höga på den tiden, vilket påverkade beståndet.
Skönt att veta att de gotländska sillgrisslorna i dag mår bra då de bara blir fler och fler! Jag vill passa på att rikta ett stort tack till forskarna för deras fina jobb med att dokumentera fågellivet och sillgrisslorna på Stora Karlsö. Gilla gärna om du vill göra det också!