11-åring köpte låtsaspengar för tusentals kronor trots spärr – nu vill mamman varna andra föräldrar

Mobil, barn, tonåring, mobiltelefon, telefon, sova, sovrum

Sömnsvårigheter bland barn och unga ökar. En av anledningarna till att man har svårt att sova kan bero på mobilanvändning vid läggdags. Arkivbild. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

En 11-åring i Värmland köpte virtuella mynt för 6000 kronor. Detta trots att flickans mobil var spärrad. Nu vill hennes mamma varna andra föräldrar så att ingen råkar ut för samma sak, rapporterar P4 Värmland.

Mobiltelefoner, internet och appar. Idag är teknologin en naturlig del av vår vardag och de flesta använder olika typer av digitala hjälpmedel eller underhållning varje dag.

Det finns mycket positivt med den teknologiska utvecklingen och numera går vi runt med hela världens information och mängder av underhållning samlad i en liten mobiltelefon.

Men även om det finns positiva delar så finns det även risker med detta. Speciellt när det gäller barn som kanske inte riktgt lärt sig koppla samman den riktiga världen och den digitala världen.

Flertalet rapporter om barn som råkat spendera stora mängder pengar via mobilspel har kommit på senare tid. Nu senast en 11-åring som köpt  virtuella mynt för 6 000 kronor.

– Jag fattade inte vad det var först men sen förstod jag ju att det var via TikTok, säger mamman till P4 Värmland.

”Svårt att säga vem en ska gräva pengar av”

Hon hade satt en spärr på flickans mobil som skulle hindra henne från att spendera mer än 1000 kronor. Men detta fungerade uppenbarligen inte. Nu har de anmält händelsen till de tre inblandade: TikTok, Telia och Apple, på rekommendation av försäkringsbolaget.

– För det är svårt att säga vem en ska gräva pengar av. Eftersom de skyller på varandra. TikTok går det ju inte att få tag i, säger mamman till kanalen.

I efterhand kommer hon med en uppmaning till alla föräldrar som har barn i samma ålder som är inne på appar eller dylikt där det finns möjligheter att spendera pengar.

– Jag har ju fått reda på nu efter, när en har pratat med fler drabbade, att det finns något som heter ”föräldrakontroll”. Då kan man lägga in och så fort hon då bara försöker ta ner en app då får jag en fråga så måste jag godkänna. Jag tror inte att hon kan handla något nu i alla fall, säger hon till kanalen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version