Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

11-åring till sjukhus – fick koffeinöverdos av energidryck: ”Mådde jättedåligt”

En 11-åring i Tillberga fick söka vård på sjukhus efter att ha konsumerat energidryck, rapporterar Vestmanlands Läns Tidning. Nu varnar hans mamma, Alice, för hur enkelt barn kan få tag på koffein.

Det hela började med att sonen ringde Alice och berättade att han mådde väldigt dåligt. Detta efter att han druckit två stycken energidrycker.

– Han ringde till mig och var helt i upplösningstillstånd. Han hade druckit energidrycker och mådde jättedåligt, mådde illa och hade ont i huvudet: ”Det bankar i kroppen, och jag darrar, kan inte titta på saker”, berättade han för mig, säger hans mamma till VLT.

Överdoserade på koffein

Hon tog med pojken till sjukhuset eftersom han hade hjärtklappning. Väl på plats visade det sig att han hade fått i sig dubbelt så mycket som det rekommenderade gränsvärdet för en koffeinöverdos.

Där familjen bor har Alice även sett hur ännu yngre barn kunnat få tag i drycker med hög koffeinhalt. Detta trots att föräldrar vädjat till den lokala macken om att inte sälja det till barnen.

– Alla föräldrar tjatar på barnen att de inte ska dricka, men barn är barn och gör så i alla fall många gånger, säger hon till tidningen.

Inte olagligt att sälja energidrycker till barn

Det är inte olagligt idag att sälja energidrycker till barn, men så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:

”Barn och tonåringar väger oftast mindre än vuxna och de kan därför få obehagliga symptom av mindre mängder koffein. Många vuxna dricker dessutom kaffe regelbundet vilket gör att de kan tåla större mängder koffein jämför med barn och unga.

Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 5 år varken dricker kaffe eller energidrycker. Sedan 2009 finns en branschöverenskommelse som innebär att energidrycker inte ska säljas till personer som är under 15 år.”

Nu hjälps vi åt att sprida den här viktiga informationen vidare så ingen annan drabbas av samma sak!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev