13-åring kraschade i skidbacken och blev medvetslös – då agerade Marcus: ”Gjorde det man bör göra”

13-åring i Klövsjö kraschade i skidbacken och blev medvetslös. När Marcus Kurn insåg allvaret släppte han allt och agerade direkt, något som kan ha räddat flickans liv.

Det var den 12 mars som Marcus Kurn tillsammans med sin fru och 9-årige son var på skidsemester i Klövsjö.

Marcus son tog fart i backen med en hisnande fart med Marcus hack i häl. Men i backen lägger han märke till en flicka som ser orolig ut.

– Jag såg att något var fel så jag stannade och frågade om det hade hänt något. Hon var jätteupprörd och berättade att hennes kompis åkt över ett skyddsnät och ned i ravinen, berättar Marcus för Newsner.

Huvud stack upp ur snön

Marcus närmade sig ravinen och såg hur ett huvud stack upp ur snön mellan två trädstammar.

– Jag hasade mig ner där och insåg ganska snabbt att hon var medvetslös. jag fick ingen kontakt med henne och hon verkade inte få någon luft så jag knäppte upp spännet på hjälpen och höll upp huvudet och då började hon kräkas, säger Marcus och tillägger:

– Det såg läskigt ut. En skida satt fast högt uppe i trädet. Och jag insåg att det var illa, och var orolig över att hon skulle ha brutit armar och ben. Eller nacken, därför beslutade vi oss för att inte gräva upp henne utan tillkalla förstärkning.

Marcus Kurn, skidåkning
Foto: Privat, Shutterstock

Medan flickans kompis ringde efter ambulans fick Marcus kontakt med förbipasserande som kontaktade en skidpatrull.

– Under tiden höll jag henne hela tiden och såg till att hon andades, men det gick inte att kommunicera med henne.

Hissades upp för backen

Snart kom patrullen på plats och de kunde gräva upp henne. De lade flickan på en bår och de hjälptes åt att hissa upp henne för backen.

– Vi var nog en sex man som hjälptes åt att försöka få upp henne med rep och när hon väl kom upp lade man henne på en scooter och körde ned henne till ambulansen, säger Marcus och tillägger:

– Och då stod jag kvar där och själv och undrade såklart hur det hade gått.

Marcus funderade mycket på flickan de kommande dagarna och undrade om han någonsin skulle få veta hur det hade gått med henne.

Efterlystes på nätet

Men väl hemma från semestern fick han veta att han var efterlyst på Facebook.

– Min frus kompis hade sett ett inlägg på Facebook där man efterlyste mig och ville tacka mig.

Men Marcus behövde inget tack, det enda som betydde någonting för honom var att flickan klarat sig bra.

Och det hade hon.

– Jag var ju orolig för att hon skulle brutit flera ben i kroppen, kanske nacken. Men hon hade fått en kraftig hjärnskakning, så det var väldigt skönt att höra, säger han till Newsner.

Tacksam över att hon mår bra

Marcus är tacksam över att flickans kompis såg hela olyckan. Annars hade det kunnat sluta illa.

– Hade inte hennes kompis sett henne så hade det dröjt ett bra tag innan man hittat henne förmodligen. Då hade man fått söka igenom hela systemet. Så det var tur.

Marcus har fått många hejarop efter sin insats men tycker inte själv att det han gjort är något extraordinärt.

– Jag gjorde bara det man bör göra. Jag var ju där och är glad att jag kunde hjälpa till men det viktiga för mig är att tjejen mår bra. Det gör mig glad, säger han till Newsner.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);