42-årige Fredrik fick hjärtstopp i gallerian – då räddade piloten Mikael hans liv: ”Är otroligt tacksam”

Fredrik Malmros, 42, föll ihop i ett hjärtstopp inne på Emporia i Malmö. När förbipasserande Mikael insåg allvaret agerade han direkt.

Det kan ha räddat Fredriks liv.

Det var för en vecka sedan som Fredrik Malmros från Malmö var och handlade två nya mobiltelefoner till sina döttrar som den hemska olyckan var framme.

– Jag minns bara att jag svarade på min frus fråga, och när hon vänder sig om igen så hör hon en duns, berättar Fredrik för Newsner som fått allt återberättat för sig.

När Fredriks fru vände sig mot Fredrik igen låg han utslagen på golvet. Han hade fått hjärtstopp.

LÄS MER: 13-åring kraschade i skidbacken och blev medvetslös – då agerade Marcus: ”Gjorde det man bör göra”

Räddades av piloten Mikael

I samma sekund gick piloten Mikael Salling förbi.

Mikael väntade på tåget till Skurup och av en ren slump skymtade han Fredrik på butiksgolvet.

– Han var blå i ansiktet. Personalen i butiken pratade med SOS och jag tog mig fram till Fredrik och frågade om det var hjärtstopp, och fick till svar att de misstänkte det.

Mikael minns inte händelseförloppet exakt men han följde SOS instruktioner och började utföra hjärt-lungräddning. En insats som kan ha räddat Fredriks liv.

Efter ungefär 10 minuter kom ambulanspersonalen, Mikael hjälpte till med det han kunde. Sedan tog ambulanspersonalen över räddningsarbetet.

Efterlystes på Facebook

När Mikael gick från platsen hade han svårt att greppa vad det var som faktiskt hade hänt, det var inte förrän hans pappa ringde några minuter senare och han återberättade allt som händelsen började sjunka in.

– Det var då jag började förstå vad jag hade gjort och vad det var som hade hänt, berättar Mikael.

Mikael ville gärna veta hur det hade gått för Fredrik och vände sig till flera olika myndigheter för att få svar. Men på grund av GDPR-lagen kunde ingen lämna ut någon information.

LÄS MER: Man låg utslagen på perrongen i minusgrader – Timmy var den enda som agerade: ”Riktigt jävla besviken”

Till slut fick han däremot höra att Fredrik levde och att han hade efterlyst sin livräddare på Facebook.

Hej alla! Allt är löst, ”Piloten” funnen och kan inte beskriva känslan av allas engagemang!Evigt tacksam till denne…

Posted by Fredrik Malmros on Sunday, March 20, 2022

– Han ringde mig redan på fredagen. Det var känslosamt såklart. Jag ville bara veta att han levde och att allt hade gått bra, säger Mikael.

Mörbultad och tagen

När Newsner når Fredrik på fredagseftermiddagen har det gått ungefär en vecka sedan han drabbades av hjärtstoppet. Han är nyopererad och betonar hur tacksam han är över att han faktiskt lever – och att det var just Mikael som dök upp i gallerian.

– Emporia är ganska stort. Det är tre våningsplan. Han hade kunnat gå var som helst den här tidpunkten, men han gick förbi där jag låg. Och det är jag väldigt tacksam över, säger han till Newsner och tillägger:

– Jag är lite mörbultad och tagen och har några krossade revben efter hjärt-lungräddningen. Men det har jag gärna, det andra alternativet hade varit att inte finnas alls.

Fredrik berättar att han ser fram emot att komma hem och återgå till en vardag, om än en lite lugnare sådan. Åtminstone för ett tag.

LÄS MER: Jeanettes pappa fick hjärtstopp på gatan – nu efterlyser hon mannen som var först på plats: ”Räddade hans liv”

Han har inga direkta planer för framtiden i nuläget men han hoppas på att kunna träffa hjälten Mikael och bjuda på en fika.

– Det kanske inte behöver vara något överdådigt, men jag vill gärna visa min uppskattning. Bjuda honom på en fika och snacka lite, säger Fredrik och tillägger:

– Jag vill att han ska veta att jag är så tacksam så det finns inte på kartan. Det är svårt att beskriva. 

Vikten av Hjärt-lungräddning

Både Mikael och Fredrik är rörande överens om att vi måste prata mer om HLR och våga agera när det faktiskt händer.

– HLR, HLR, HLR. Det är så viktigt. Jag ska erkänna att jag inte kan det. Men jag pratade med min chef om det på en gång, vi ska ha Sverigemöte snart och vi har redan bokat in en kurs för alla anställda.

Mikael instämmer:

– Om inte jag hade agerat så hade någon annan gjort det. Men jag tycker det är viktigt att man vågar göra något. Jag har ingen utbildning i sjukvård. Alla inom flyget, cockpit och kabin övar regelbundet på HLR och det hjälper ju en såklart. Men det är viktigare att man gör någonting än att göra allting rätt. Våga ingripa, tiden går och rätt som det är har det gått några minuter och då kan det vara försent, säger Mikael till Newsner.

Mikael poängterar däremot att han inte var den enda på platsen som agerade.

– Jag var bara en del av det. Ambulansen kom ju med hjärtstartare, jag höll bara igång honom tills dess. Vi var flera som hjälptes åt.

Så viktiga ord. Det handlar om sekunder, tillsammans kan vi rädda liv.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);