65-åriga Silvana väntade på färdtjänsten i två dygn – tvingades lifta hem i kylan: ”Vill gråta”

65-åriga Silvana Sedin väntade på färdtjänsten i två dygn. Men någon taxi dök aldrig upp.

Till slut fick hon gå ut i kylan med rollatorn och försöka lifta hem, rapporterar Aftonbladet.

Pandemin har slagit hårt mot taxibranschen och under hösten har bristen på taxibilar varit ett faktum.

Enligt Region Stockholm gick resandet med färdtjänst ned med hela 60 procent som mest. Något som lett till att flera taxibolag gått i konkurs.

Och med färre taxibilar i rullning har företagen haft svårt att möta resenärernas efterfrågan. Något som drabbat resenärer, framförallt sjuka och äldre.

En av de som drabbats är multisjuka Silvana Sedin på Ekerö som behöver boka färdtjänst för att handla, träffa vänner eller läkarbesök.

Men där Silvana bor finns det ingen garanti för att bilarna kommer.

Fast i två dygn

För några veckor sedan skulle hon hälsa på sin bästa kompis Karin som bor några kilometer bort. Men när hon skulle åka hem kom inte färdtjänsten. Och hon blev fast hos bästa vännen Karin i hela två dygn.

Men då Silvana har livsviktig medicin och en katt som inte kan gå utan mat bestämde hon sig till slut för att kliva ut i kylan med rollatorn och försöka ta sig hem på annat sätt.

– Jag fick gå ut och lifta. Det var iskallt, säger hon till Aftonbladet.

Till slut stannade en bil och plockade upp henne.

Bara en vecka senare inträffade samma sak igen och Silvana fick åter igen ställa sig ute på gatan och lifta hem.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter incidenterna med färdtjänsten har hon blivit osäker på om hon kan träffa Karin, som varit hennes trygghet i 30 år, lika ofta i framtiden. Eftersom hon inte vet om hon kan ta sig hem igen.

– Det är nästan så att jag vill gråta, säger hon till Aftonbladet.

Region Stockholm: ”Gör allt vi kan”

Silvana berättar för Aftonbladet att de flesta chaufförer måste ta sig från centrala Stockholm ut på Ekerö och det är det få som vill göra. Enligt Silvana har flera chaufförer sagt att det inte är värt att åka hela vägen till Ekerö för en resa på några kilometer.

Region Stockholm är ansvariga för färdtjänsten och uppger att det just nu är problem med tidspassningen för färdtjänst. Men säger också att ansvaret ligger på de avtalade taxibolagen att anställa fler förare och ha fler tillgängliga bilar.

– Vi tycker naturligtvis inte att det är tillräckligt och vi gör allt vi kan för att sätta press på taxibolagen, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);