8-årige Teodor är programledare i UR:s ”Lässugen”

Foto: UR, privat

Teodor, 8, från Gävle hittade intresset för läsning i tidig ålder. Hans mamma Natalie Gerami Wallner skriver böcker och även hans storasyster delar samma passion för läsning. Men att det intresset skulle leda honom till en roll som programledare i UR och SVT, kunde han aldrig ha anat.

– Först trodde jag inte på det, säger Teodor till Newsner.

Allt började när Teodor Gerami Wallner tog sin mammas telefon och spelade in en video utan att hon visste om det. Det blev en så kallad unboxing-video, där man visar upp nya köp genom att öppna förpackningarna de kom i. Teodor valde givetvis att öppna sin mammas nya bok.

– Jag ville inte att han skulle vara med på sociala medier, så då satte han på sig en superhjältemask och tog min telefon när jag höll på att lägga hans lillasyster och gjorde världens roligaste ”unboxing-video”, säger hans mamma Natalie Gerami Wallner.

När hon såg den roliga videon kände hon sig tvungen att dela den på sina sociala medier och det nådde en person som direkt såg en möjlighet för Teodor att söka till en serie på SVT som sökte barnprogramledare

Så fick Teodor rollen

Meddelandet väckte Natalie och Teodors nyfikenhet och de bestämde sig för att skicka in en video där Teodor berättade om sig själv medan han ritade på ett papper.

– Jag höll på att rita och frågade mamma hur jag mår och bad mig berätta om mig själv så jag sa: ”Jag är åtta år, jag håller på med sex olika aktiviteter: Ji-jutsu, fotboll, innebandy, hockey, kör och gitarr. Mina intressen är att läsa och lite sånt”

8-årige Teodor har alltid varit intresserad av böcker. Foto: Privat

Efter att ha skickat videon fick familjen svar från programansvarig och regissör för ”Lässugen” som gärna ville att Teodor skulle komma ner till Stockholm för audition. Därefter följde flera vändor ner till tv-huset i Stockholm där Teodor gång på gång gick vidare till nästa omgång i processen.

När han var klar med sin sista audition stod det mellan Teodor och ett annat barn. Efter två veckor fick Teodor veta att han fått rollen, när hans syster överraskade honom med en teckning med texten ”Du fick rollen”.

– Hon var jättesnäll, men först trodde jag inte på det och tänkte bara ”Va? Seriöst?”, säger Teodor till Newsner.

Har fått träffa kändisar

Avsnitten är färdiginspelade och har släppts på UR Play. ”Lässugen” handlar om en pojke – spelad av Teodor – som vill att hans mamma ska läsa en godnattsaga till honom då han fortfarande lär sig hur man läser.

Men när hon inte kan, går han upp till sin vind och hittar en magisk bok som trollar fram personer som kan hjälpa honom, som spelas av svenska kändisar

Vad var det roligaste med att spela in?

Det var nog att träffa alla kändisar, säger Teodor.

Fick du träffa någon favoritkändis?

Ja, Arantxa Alvarez, Victor Beer och David Sundin.

Även fler kändisar medverkar i programmet – däribland Siw Malmkvist och Robert Fux.

Teodor får samarbeta med Siw Malmkvist och David Sundin i ”Lässugen” Foto: UR

Teodor lärde sig läsa när han var fyra år gammal

I serien behöver han hjälp med att läsa, men i verkligheten är Teodor en rutinerad läsare. Han började lära sig när han var fyra år gammal och idag är det en av han favoritsysslor.

Hans favoritgenre är fantasi och just nu läser han en bok som heter ”Eldfödd”. Dessutom har han och hans mamma även börjat läsa ”Narnia”-böckerna tillsammans.

Fina orden från vännerna

Klasskompisarna var snabba med att titta på ”Lässugen” när serien släpptes. Teodor berättar att hela tvåan och hela trean i hans skola såg ett avsnitt och gav honom fina komplimanger efteråt.

– De har varit jättesnälla och många har sagt ”du var jätteduktig”, säger Teodor.

Vilken inspiration du är, Teodor!

Serien lässugen hittar du UR Play.

LÄS MER:
* Tegelbaren bjuder pensionärer på gratis mat
* Ensamstående mamman Nova tog med barnen på tågluff – nu har de fått mersmak: ”Stärker en som familj”

Exit mobile version