Adriana efterlyste grattishälsningar till ensamma dottern – då agerade svenska folket: ”Grät av glädje”

Adriana efterlyste grattishälsningar till sin 6-åriga dotter som varken har släkt i Sverige eller särskilt många vänner.

Då agerade över 300 svenskar och överöste den lilla flickan med brev och presenter.

När Adriana kom till Sverige lämnade hon både familj och släkt bakom sig. Beslutet att lämna allt och börja om på nytt var någonting Adriana behövde göra, men de senaste åren har hon förstått att det påverkat hennes barn på ett sätt hon inte riktigt räknat med.

– Jag har varit med om mycket i mitt liv och har haft det väldigt tufft. Jag är invandrare i Sverige och har ingen släkt här, jag är ensam. Jag trodde inte att det skulle påverka mina barn på det här sättet, men på senare år har de börjat känna sig ensamma av att inte ha det där som många andra barn kanske har. En mormor eller en farmor och farfar, säger Adriana till Newsner.

Hon tillägger:

– Min nioårige son har autism och min dotter Alice är just nu under utredning för ADD. Så inte bara det att hon inte har den stora släkten i sin omgivning, hon är också väldigt selektiv med vänner och så. Ganska ensam och får lätt ångest och har dåligt självförtroende, säger Adriana.

LÄS MER: Jeanettes 10-årige son blir mobbad – nu efterlyser förkrossade mamman vänner: ”Gråter dagligen”

Över 300 svenskar slöt upp

När Alice skulle fylla sex år bestämde sig Adriana för att försöka få dottern att förstå att det finns människor där ute som bryr sig om henne, även om de inte har några blodsband.

– Jag tänkte att jag ville försöka få henne att förstå det. Det finns främlingar där ute som bryr sig om henne och som tycker att hon är bra, säger Adriana till Newsner.

Några veckor innan 6-årsdagen skrev Adriana ett inlägg i en Facebookgrupp och efterlyste en grattishälsning till dottern. Då hade hon tänkt att en till två personer skulle höra av sig med ett vykort till Alice, men det blev långt fler än så.

LÄS MER: Rita skickar anonyma vykort till ensamma och äldre – för att sprida glädje i vardagen: ”Vill dela med mig”

Bland annat har en hel skolklass i Mölndal engagerat sig och skickat både teckningar och presenter.

– Jag tror att det är över 300 brev och presenter som kommit till Alice och det fortsätter att komma, säger Adriana och skrattar.

Hon fortsätter:

– Hon har fått böcker, presentkort, klistermärken, kuddar. Allt med unicorns, vi har inte hunnit med att läsa allt. Jag har tappat räkningen, säger Adriana.

Alice
Foto: Privat

”Blir så rörd”

Alice är chockad över alla gåvor som fortsätter att trilla in till henne.

– Hon kan inte förstå varför människor som hon inte känner vill göra det här för henne. Men jag har försökt att förklara att jag skrev i den här gruppen och att människor hör av sig till henne för att hon är bra och hon räcker precis som hon är. Att människor finns där för henne även om hon inte känner dem. Nu vill hon också vara med i den gruppen, säger Adriana och skrattar.

Adriana är själv chockad över engagemanget, hon hade aldrig kunnat tro att så många skulle engagera sig.

– Nej men det har förändrat hennes liv för alltid tror jag. Hon kommer aldrig glömma det här. Jag grät av glädje såklart. Man blir så rörd över det här.

Vill ge tillbaka

Det stora engagemanget har fått Adriana att själv vilja göra något liknande för andra barn som går igenom samma sak.

– Jag har tänkt att jag ska starta en grupp för barn med diagnoser som kanske inte har det här nätverkat omkring sig, säger Adriana och tillägger:

– Även Alice vill ge tillbaka. Många har inte skrivit någon avsändare men hon vill gärna ge tillbaka.

Det här värmer mitt hjärta. Nu skickar vi dessa positiva nyheter vidare.

 

Läs mer om...