Nu kan den som behöver flytta till ett äldreboende eventuellt få plats i en annan kommun. Detta efter en vägledande dom, rapporterar P4 Värmland.
År 2021 bodde cirka 84 000 personer på äldreboende i Sverige enligt Socialstyrelsen, och siffran ökar stadigt i takt med att befolkningen blir allt äldre.
För den som är i behov av extra hjälp och måste få en plats på boende är det dock inte alltid enkelt att hitta en sådan. Det har bland annat lett till att Grums kommun i Värmland fått betala straffavgifter, då de inte kunnat erbjuda platser åt sina äldre i tid, rapporterar P4 Värmland.
Men nu kan nya tider vänta. En vägledande dom kan innebära att de som inte får plats på äldreboenden i sin hemkommun får möjlighet att flytta till en annan kommun.
– Det ser vi som ett positivt besked, och vi har lagt ut några krokar för att titta på det, säger Maria Jörnmyr, socialchef i Grums, till P4.
”Angelägna om att få det så nära som möjligt”
Detta kan även leda till ett ökat samarbete mellan olika kommuner, hoppas Sveriges kommuner och regioner.
– Den här domen kommer att öka kommunernas möjligheter att samverka med varandra, och det behövs nu med tanke på att andelen över 80 år växer kraftigt de kommande åren, säger Sabina Joyau, sektionschef för äldreomsorg på Sveriges kommuner och regioner, till radiokanalen.
Samtidigt finns det såklart många äldre som inte vill flytta till en ny kommun utan föredrar att stanna kvar nära sina nära och kära.
– Ja, vi skulle ju självklart vara angelägna om att få det så nära som möjligt och att det handlar om en begränsad tid. Men om behovet är stort av att verkställa ett beslut, och detta är en möjlighet, så tänker jag att det kan vara något man kan ha en dialog med medborgaren om, säger Maria Jörnmyr till kanalen.
Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!