Bilderna har ingenting med texten att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Janerik Henriksson/TT

Äldre var insmetad i avföring – blev inte duschad av personalen

Den kraftiga personalbristen har orsakat att att personer på demensboendet i Åkershem i Borlänge inte alltid fått duscha vid behov under sommaren, rapporterar Dala-Demokraten.

Under sommaren har flertalet avvikelserapporter framkommit från det särskilda boendet som ligger nära Dalälven. Bland annat var det en av de boende som inte fick tvätta sig under hela vecka 32. Samma sak hände en annan boende veckan innan.

Men det är inte första gånget något sådant inträffat. Vid ett tillfälle uteblev också dusch trots att det fanns behov av detta på grund av ”inkladdad avföring.” På helgerna när det är mindre personal är det dessutom enligt tidningen uteslutet att duscha.

Anledningen till den allvarliga situation som uppstått ska vara personalbrist. Även arbetsmiljön ska vara kraftigt påverkad av de nya scheman som de anställda fick i maj.

– Ända sedan vi fick nya scheman, katastrofscheman som jag kallar dem, så har arbetsmiljön blivit sämre. Jag märker att många i personalgruppen bråkar med varandra helt i onödan för att de är uppstressade, berättar vårdbiträder Saranda Krasniqi för tidningen.

”Tycker att det är jobbigt”

Hög sjukfrånvaro, vikariebrist och utlånad personal är några av de sakerna som ligger bakom händelserna.

– Vi har många i personalen som är pigga och glada och det har varit bra semestervikarier. Och sen finns det de som är trötta och tycker att det är jobbigt. Och det har jag all respekt för. Och de senaste veckorna har det varit tufft. Och de händelser som nu inträffat är det för tidigt för att säga något om. Jag tvivlar inte på att det har hänt men vi måste säkerställa vad som hänt och se till att det inte upprepas. Vi har en utredningsprocess. Det är dock inte vanligt att man får skjuta upp sin personliga hygien, men det har ju förekommit, säger Daniel Andersson som är enhetschef till tidningen.

Ulf Cristoffersson är verksamhetschef på Särskilt boende i Borlänge kommun och beklagar avvikelserapporterna enligt tidningen. Han förklarar då att det länge funnits problem med sjukfrånvaro inom yrket.

– Det vore förmätet av mig att kommentera någon av vad den känner och tycker. Alla har rätt att uttala sig och jag vill inte recensera enskildas uppfattning. Men tiden är lite för kort eftersom nya scheman började den 8 maj och det är för tidigt att göra en utvärdering. I slutet på september kanske vi har mer koll hur det här har slagit och då kanske vi får ta och skruva på vissa saker, säger han till Dala-Demokraten.

Så här får det bara inte gå till!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev