Äldreboendet vill förgylla vardagen för de äldre – får besök av djur från Skansen: ”Ska få leva tills man dör”

På grund av coronapandemin har det varit ett konstigt och ledsamt år. Inte minst på landets äldreboenden som inte kunnat ta emot besök av anhöriga.

Därför ville man förgylla vardagen lite extra på Lillsjögårdens äldreboende i Uppsala. Något man gjorde med ett besök från Skansen-akvariet.

Coronapandemin har legat som en blöt filt över världen ett bra tag nu och på landets äldreboenden har längtan efter att få göra roliga saker tillsammans bara blivit starkare och starkare.

Nyligen var det en av de boende på en annan verksamhet i kommunen som så gärna ville besöka Skansen-Akvariet. Men då det har varit stängt under pandemin blev besöket inställt.

Vad de boende inte visste var att Skansen tackade ja till erbjudandet att komma på besök på Lillsjögården och på så vis låta de äldre få träffa djuren i hemmet i stället, vilket SVT Uppsala var först med att berätta.

 – Vi har två väldigt duktiga aktivitetsledare här i Uppsala som hittar på en mängd olika aktiviteter. Och när de fick frågan av Skansen om besök på boendena tackade vi ja, berättar Verksamhetschefen Kerstin Stålnäbb för Newsner.

Skansenbesöket gjorde succé

Sagt och gjort. Skansen kom på besök och hade med sig kungsboan Snodas och Chilenska fågelspindeln Polly.

Foto: Privat

Till en början var några på boendet skeptiska men besöket gjorde succé. Så pass att en av de boende nu vill ha en fågelspindel som husdjur.

– Några sa att ormar och spindlar inte hade på boendet att göra. Men besöket blev lyckat och de pratade om det i flera dagar efteråt, säger Kerstin och fortsätter:

– Tjejen som kom hit med djuren var otroligt proffsig.

Kerstin tror att det är viktigt att förgylla vardagen för de äldre på boendet.

– Jag tror att det är jätteviktigt att få vara sig själv på ett sådant här ställa. Att man har någonting att se fram emot. Och vi försöker verkligen lyssna till allas önskemål, säger Kerstin till Newsner och fortsätter:

– Bland annat har vi haft pizzakvällar och utflykter och bandet Boppers har varit här och spelat. Det var jätteroligt. Det är ju inte bara dragspelsmusik längre. Vi har en ny generation på boendena nu.

Foto: Privat

”Man ska leva tills man dör”

På Lillsjögårdens äldreboende kommer man fortsätta arrangera aktiviteter för del äldre. Och Kerstin hoppas att fler gör likadant.

– Det är klart att det är min arbetsplats men vi jobbar ju i deras hem. Därför är det viktigt att alla får vara med och påverka vad vi gör här. Man ska få leva tills man dör och ha roligt så länge man finns.

Skansen-Akvariet har under våren varit ut till cirka 40 boenden i Uppsala kommun och låtit dem träffa djur från Skansen.

Tycker du att fler kommuner borde ta efter? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);