Ambulans larmades när kvinna fick allergisk chock – då fördröjde turister utryckningen: ”Förödande”

Det var på midsommardagen som Micke Ström Jupiters fru fick en allergisk chock, något som krävde akut vård.

Men när ambulanshelikoptern anlände till Ljugarn, på Gotland, visste den inte var den skulle landa eftersom så många stod och vinkade åt den. Något som fördröjde vårdinsaten, rapporterar P4 Gotland.

Under midsommardagen fick en ambulanshelikopter ta sig ut till Ljugarn, på Gotland. Det efter att Micke Ström Jupiters fru fått en allergisk chock.

Men vården dröjde.

– Vi ser att helikoptern börjar hovra precis ovanför. Men den stannar där ganska länge och vi förstår inte riktigt varför den inte går ner. till slut går den ner på en granntomt lite längre bort och sedan kommer den första sjukvårdaren och berättar att de inte visste var de skulle landa för att halva byn stod och vinkade. Och då förstod vi att vi såg ingenting men uppifrån luften så vimlade det av vinkande personer, säger han till P4 Gotland.

Bad honom vinka med trasa

Foto: Erik Simander, TT /Tomas Oneborg/SvD/TT

Men ambulanspersonalen hade kontakt med 112 som sedan ringde upp Micke och bad honom hämta en handduk som han kunde vifta med. Det för att personerna i ambulanshelikoptern skulle veta vem av alla vinkande människor den skulle landa hos.

”Kan vara förödande”

Narkossköterskan Stefan Hellström har jobbat på ambulanshelikoptern i 20 år och säger att vinkande personer faktiskt är ett vanligt problem. Framförallt på sommaren.

– Det har hänt många gånger förut. Speciellt på sommaren när det är mycket turister. Jag var med på ett drunkningstillbud en gång, vid en strand. Och det var fullt med folk hela vägen ner på stranden, kanske en kilometer och alla står och hoppar och vinkar. Helt omöjligt att veta var någonstans man ska, säger han till P4 Gotland och fortsätter:

– Allt handlar ju om tid i de här sammanhangen så all fråga om fördröjning kan vara förödande.

Det här borde alla veta. Vinka inte åt en ambulanshelikopter, det kan få förödande konsekvenser.

Dela gärna så att fler få ta del av informationen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);