Anders Nilback tog i fredags examen från Polishögskolan i Borås – han var den äldsta i klassen och kan nu titulera sig som utbildad polis.
Nu återstår endast aspirantutbildningen innan han är helt fullfjädrad.
– Jag tror det handlar om att bara våga ta steget, säger Anders Nilback till Newsner.
Anders Nilback, 59, drömde redan i unga år om att bli polis. Men olika omständigheter kom emellan och i stället har han tidigare i karriären arbetat med marknadsföring, försäljning och som VD på olika företag.
Drömmen om att bli polis slocknade dock aldrig, även om decennierna gick.
– Min spinninginstruktör, som är tre fyra år yngre än mig, berättade att han sökt in till polishögskolan och där väcktes en nyfikenhet i mig. Jag trodde att det fanns restriktioner på ålder för att söka in, men det gjorde det inte, berättade Anders för Newsner förra året.
Nedan kan du ta del av vår intervju med Anders från i fjol.
Anders tog steget och sökte till Polishögskolan i Borås – där han kom in. Nu i fredags den 31 maj, två år senare, så tog han sin examen.
– Det är två olika känslor som dyker upp. Det ena är att man är lycklig och glad, men det är mer av en lättnad, lättnadskänslor att jag är klar med alla tentor och alla de bitarna, säger Anders Nilback i en ny intervju med Newsner.
Aspirantutbildning återstår
Helt färdig polis är inte Anders ännu. Kvar återstår aspirantutbildningen som han räknar med att klara på sex månader.
– Det var ju många som firade mer än vad jag gjorde. Men jag känner att den gången då jag kommer att fira lite mer är den 29 november om allt vill sig väl, för det är då aspiranten är slut.
Utbildningen har varit en spännande och givande resa för Anders. Han har fått nya perspektiv och bättre fysik.
– Bland klasskamraterna i min klass så var medelåldern 27 år när vi gick ut. På de två åren har många mognat väldigt mycket. Jag känner däremot att jag har blivit yngre, i positiv mening, i och med att jag omgivit mig med yngre personer. Och det är en skön känsla, säger Anders till Newsner.
Åldern har både för- och nackdelar
Den största utmaningen på vägen mot att bli polis på äldre dagar har för Anders varit att ta till sig av polisens tekniska utrustning, med allt från kommunikationsradion till system för avrapportering.
– När det kommer till tekniska färdigheter så känner jag att den yngre generationen, som är födda med en dator och mobiltelefon i handen, har lättare att ta till sig av ny teknik. Medan det har tagit längre tid för mig innan jag har lärt mig.
Dock upplever han att erfarenheter som han fått genom livet gagnat honom i mycket.
– Generellt sett när det gäller att kommunicera, att ta folk på olika sätt. Oavsett vem jag pratar med – gammal som ung, kriminell som icke-kriminell – så känner jag nog att jag med tiden byggt upp en erfarenhet att kunna prata med alla på ett naturligt sätt, berättar Anders.
Inte mötts av åldersdiskriminering
Tidigare i sin karriär inom bland annat marknadsföring så har Anders upplevt mer så kallad ”ålderism”. Men inom poliskåren har han snarare upplevt det motsatta.
– I den branschen så kändes man lite gammal och förbrukad på ett annat sätt. Ålder var något negativt där. Men nu helt plötsligt så har jag pratat om min ålder i positiva ordalag de senaste två åren. Det trodde jag aldrig skulle hända i mitt liv. Nästan ingen har sagt något negativt utan tvärtom välkomnas man för att man är äldre.
Vill arbeta mot våld i nära relation
Framöver så drömmer Anders Nilback om att dels arbeta som dialogpolis under större evenemang och demonstrationer. Men framför allt så vill han kunna göra insatser inom utredning av våld i nära relationer.
– Det är ett område som jag intresserade mig för innan och som jag sedan fattat mycket tycke för. Mer än var sjunde kvinna blir någon gång i livet utsatt för våld i nära relation. Så det är ett område som polisen sätter mycket fokus på.
Vad skulle du vilja säga till andra som drömmer om att byta karriär senare i livet?
– Jag tror det handlar om att bara våga ta steget. Polisen är ju förenat med en del fysiska aspekter, så det är inte alla som kan bli polis. Men det finns mycket annat man kan göra som kanske gått och drömt om. Sedan ska man inte stirra sig blind på lön och såna saker. För är man i en viss ålder, barnen är utflugna, du har kanske betalat av lånen på bostaden, så har du kanske pengar över till att plugga – speciellt om man är två i ett hushåll. Det finns dessutom mycket studiemedel att söka.
Har inspirerat flera
Sedan Anders Nilback uppmärksammades i media under hans första år på utbildningen så har flera personer i åldrarna 45 till 57 inspirerats av honom. Han poängterar att hans mening aldrig har varit att synas och höras, men att det är kul om flera vågar ta steget.
– Hittills så är det sex personer, oberoende av varandra, som har kontaktat mig och fem av dem har faktiskt kommit in på Polishögskolan i olika delar av landet, säger Anders Nilback till Newsner.
Stort grattis till examen Anders! Och lycka till i nya yrket!
Dela gärna den här artikeln på Facebook! Vem vet, kanske det kan inspirera fler att våga följa sina drömmar även på äldre dar!