Pandemin kommer nå sin topp i mitten på december och sedan vända nedåt igen. Det enligt det nya scenario som Folkhälsomyndigheten presenterat, rapporterar Aftonbladet.
Men trots vändningen kommer julhelgerna bli långt ifrån vad de brukar vara.
Idag, torsdag, står det klart att 236 255 personer berkäftats smittade med covid-19 sedan pandemin start.
Och totalt har nu 6622 personer avlidit av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 67 fall sedan igår, rapporterar Aftonbladet.
”Bygger på god följsamhet”
Än så länge har viruset inte nått sin kulmen men det beräknas den göra i mitten på december, alltså lagom till Lucia. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff där de presenterade ett nytt scenario som de har tagit fram.
Folkhälsomyndighetens scenario sträcker sig från november till mars nästa år och det man kommit fram till grundar sig på data över smittspridningen från augusti till början av november.
– Vi har ett hopp om att vi ska kunna påverka pandemin på det här viset men jag vill betona att vi inte är mästare på att beräkna hur det kommer att se ut. Det här bygger på att vi har en god följsamhet av de lokala råden och en god social distansering, sa Johan Carlson, och varnade för att ta nyheten som en intäkt för att börja fira.
Blir en annorlunda jul
Men hur det kommer påverka julfirandet och nyårsafton är fortfarande svårt att säga i nuläget. Vad som däremot är säkert är att Folkhälsomyndigheten inte kommer släppa på restriktionerna helt.
Nej, snarare tvärt om.
– Det här blir en annorlunda jul, som vi får fira i små sällskap med de vi normalt umgås med. Det är svårt att se så snabba svängningar i viruset så att man åter kan börja träffas som man gjorde innan, svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Även Johan Carlson fick frågan om julafton på presskonferensen.
– Det kommer att vara en mycket restriktiv hållning kring jul och nyår, säger Johan Carlson.
”Krävs en gemensam ansträngning”
För även om toppen på smittan nås i mitten på december kommer pandemin vara långt ifrån över där och då.
– Även om den kommer i december innebär det inte att det här är över. Det krävs en gemensam ansträngning att hålla i de råd och rekommendationer som finns en lång tid framöver. Även om vi kan komma igång med vaccination försvinner inte pandemin i samhället, vi har en lång väg att gå, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.