Påsken närmar sig med stormsteg.
Nu berättar statsepidemiolog Anders Tegnell hur man ska tänka med firandet.
– Råden är som inför julen och sportlovet, säger Anders Tegnell under tisdagens presskonferens.
Coronapandemin fortsätter att koppla sitt grepp om Sverige världen. Under tisdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att totalt 725 289 sjukdomsfall med covid-19 har rapporterats i Sverige, och att 13 172 personer nu har avlidit med sjukdomen i Sverige.
Samtidigt pågår vaccinationerna för fullt. 1,2 miljoner vaccinationer har nu genomförts i landet, varav 843 974 personer har fått minst en dos och 358 014 personer har fått de två doser som anses ge fullgott skydd mot covid-19.
Tegnells besked inför påsken
Men inför den stundande påsken gäller det, precis som vid tidigare högtider, att ta sitt ansvar. Man ska undvika onödiga resor och inte träffa nya bekantskaper, detta för att inte bidra till någon ökad smittspridning.
Detta säger statsepidemiolog Anders Tegnell, när han under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten får frågan om påsken, som infaller första helgen i april.
– När det gäller påsk är vi inne på att våra råd är som de var inför jul och inför sportlov. Tänk på att inte resa om det inte känns nödvändigt. Om man reser, res så säkert som möjligt. Se till att inte träffa nya människor på det stället man reser till, utan hålla sig i sin lilla bubbla, säger Anders Tegnell.
Några planer på ytterligare restriktioner inför påskhelgen, finns dock inte i nuläget.
– Inte som det ser ut nu. Vi tycker att erfarenheterna från både sportlov och jullov talade för att det fungerar när man reser på det här ansvarsfulla sättet och har bra ordning och reda på de ställen man reser till. Vi håller på att analysera sportlovet, men efter julen såg vi inte någon uttalad ökad smittspridning någonstans, säger Anders Tegnell.
Återkommer om studenten
Ett annat stort firande som närmar sig, är studenten.
Där har Anders Tegnell inga nya besked att ge, utan det är en fråga som Folkhälsomyndigheten kommer att ta ställning till längre fram.
– Studentfirandet ligger ju en bit längre fram, vi får väl se hur smittläget ser ut då. Med flak och liknande, där man verkligen tränger ihop sig långa tider med få människor på en väldigt väldigt liten yta, jag vet att man på flera ställen har sagt ifrån redan nu att det inte är aktuellt, säger han och fortsätter:
– Om man kan ha mindre fester hemma i sin trädgård, ja möjligen. De äldre personer som redan nu är färdigvaccinerade och har ett bra skydd, där har vi ju sagt att de kan träffa sina nära anhöriga. Vi återkommer i den frågan.
Dela gärna informationen med dina vänner på Facebook.
Här kan du se tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten i sin helhet: