Anders Tegnells stora oro inför framtiden – egna orden efter nya beskedet: ”Hela landet kommer drabbas”

Anders Tegnell tror att hela Sverige kommer att drabbas av coronaviruset.

Det efter att hösten med coronaviruset tagit en helt annan vändning än vad han först trodde, säger han i en intervju med Dagens Nyheter under helgen.

Smittspridningen ökar markant i hela världen. I Sverige har har ungefär 146 000 människor smittats av viruset och över 6000 människor har dött.

LÄS MER: Varningen till Anders Tegnell – innan valet av Sveriges coronastrategi: ”Skulle aldrig accepterat…”

Tidigare i höstas varnade Anders Tegnell för att coronaviruset skulle komma att spridas i kluster och drabba olika orter eller arbetsplatser.

”En anna utveckling”

Men nu har viruset tagit en annan vändning än vad Folkhälsomyndigheten först förutspått.

– Det har blivit en annan utveckling än vi trodde. Utvecklingen i andra europeiska länder har gått mot en mycket bredare och mer allmän smittspridning än vad man till och med såg i våras. Nu följer Sverige det mönstret. Hela landet kommer sannolikt att drabbas, mer eller mindre, säger han till DN.

LÄS MER: Anders Tegnells besked till 70-plussarna: ”Tror inte…”

Enligt Tegnell går smittspridningen nu åt fel håll men att han tror och hoppas att vi har blivit bättre på att stoppa smittan.

Bland annat tar han ett äldreboende i Skåne som exempel.

– Tittar vi på smittspridningen är det svårt att säga att något går åt rätt håll. Men det finns många ljusglimtar. Jag hörde en intervju med ett äldreboende i Skåne där man snabbt hittat smittan hos personalen och lyckats förhindra att den kom till de boende. Det hade vi mycket svårare att göra i våras. Att man tar ett sådant ansvar, det är det som ger en förhoppning, säger Anders Tegnell till DN. 

”Att kunna testa är centralt”

Men det som oroar Anders Tegnell mest är att man inte hinner testa i den takten man skulle behöva. Han är också orolig att svenska folket och människorna inom vården inte kommer att orka hålla i en till tuff period.

– Visserligen har kapaciteten ökat väldigt mycket sedan i våras men det som är lite oroande just nu är att man inte hinner testa alla som vill bli testade. Det är en oroande signal. Att kunna testa är centralt, säger Anders Tegnell till DN. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);