Bilderna har ingenting med texten att göra. Foto: Pontus Lundahl / TT

Anställd lurade dement kvinna på hundratusentals kronor – nu har hon fått sitt straff

En anställd 31-åring på ett vårdboende lurade en dement kvinna på pengar. Nu har hon fått sitt straff, rapporterar Corren.

Det hela inträffade i Linköping på ett boende där en dement kvinna vårdades. En 31-årig anställd som lärde känna kvinnan genom sin anställning på boendet brukade vid flera tillfällen hennes kort för både uttag av kontanter och olika köp mellan år 2019 och 2020.

Sammanlagt ska det röra sig om 49 separata fall av bedrägeri och 360 903 kronor som den anställde lurat brukaren på. Under rättegången gällande fallet har 31-åringen påstått att hon fått lov att införskaffa exempelvis kläder med kortet av den dementa kvinnan.

Lurade dement kvinna på pengar

I samband med att hon anställts skrev hon dock på ett avtal, där det bland annat framgick att det inte är tillåtet att ta emot gåvor av brukarna. Trots de bevis som funnits har den anklagade nekat till brotten.

– Jag har definitivt inte förbrukat 360 000 kronor. Jag har lånat hennes kort till och från, så det stämmer inte, sade den åtalade i förhör enligt Corren.

Men enligt uppgifter som framkommit av släktingar till den dementa kvinnan så var hon sparsam. Det hörde inte heller till vanligheterna att hon gav bort pengar.

Nu har den anställde på vårdboendet, som inte längre jobbar kvar, dömts för bedrägeri till villkorlig dom och 140 dagsböter om 28 000 kronor. Utöver det ska hon också betala 360 000 kronor i skadestånd.

Så här får det bara inte gå till!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev