Bank varnar för bedragarnas sluga pizzametod – kan kosta tusentals kronor: ”Väldigt fult”

Personen i luren får dig att tro att du ska godkänna en överföring men i stället tar bedragaren full kontroll över ditt bankkonto.

Nu varnar banken för den nya sluga metoden att lura folk på stora summor pengar, rapporterar Aftonbladet.

Den senaste veckan har ett stort antal bankkunder fallit offer för bedragarnas sluga metod. I vissa fall har människor blivit av med runt 50 000 kronor.

Bedragarna ringer och påstår att en Swish-pengar för en pizza hamnat fel och ber offret att Swisha tillbaka pengarna. I andra fall rör det sig om Blocket-transaktioner som blivit fel.

Vill få offret att starta Id-banken

– Det finns exempel där bedragare hävdat att man fört över 40 000 kronor som betalning för en möbel på Blocket som i själva verket kostat 4 000, säger Linus Fugl, säkerhetsexpert och ansvarig för Danske Banks arbete mot bedrägerier till Aftonbladet och fortsätter:

– Sedan har säljaren förmåtts att föra tillbaka mellanskillnaden. Efter det brukar bedragarna vara väldigt svåra att få tag på.

Foto: Fredrik Sandberg, TT/ TT

Själva syftet med bluffen är att få offret att starta sitt bank-id och slå in sin kod. Och om bedragarna då redan kommit över personens personnummer kan de ta sig in i offrets internetbank.

Om man då inte är uppmärksam när man matar in koden kan man av misstag godkänna inloggning på banken fast man egentligen skulle ha fört över pengar via swish.

Full kontroll över offrets pengar

Och när bedragarna väl kommit in på internetbanken har de full kontroll över offrets pengar och kan på så vis föra över pengar mellan olika konton så att det faktiskt ser som som att man fått för mycket betalt vid den där Blockettransaktionen eller liknande.

Offren för dessa bluffsamtal har blivit av med tio tusentals kronor. Vilket är mycket pengar Men enligt Linus Fugl är det oftast den känslomässiga biten som är jobbigast.

”Utnyttjar tilliten”

Nu avråder Linus Fugl bestämt från att använda bank-id på uppmaning av någon okänd, i stället kan man be personen ta kontakt med sin egen bank.

På så vis kan dessa bedrägerier stoppas helt.

– De här bedragarna utnyttjar tilliten vi har gentemot andra människor. Det är väldigt fult, säger Linus Fugl till Aftonbladet.

Det här måste få ett stopp. Dela gärna artikeln för att varna andra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);