Foto: Youtube

Blev mamma till tvillingar som 64-åring – bara tre månader senare hände det fruktansvärda

När spanjorskan Mauricia Ibáñez var 64(!) år blev hon födde tvillingar.
Myndigheterna bedömde däremot att hon, på grund av sina psykiska problem, inte kunde ta hand om barnen. Därför tog de vårdnaden av dem.
Nu kämpar Mauricia för att få mer besökstid.

De flesta kvinnor som föder barn är mellan 25 och 40 år gamla. Så finns det vissa som trotsar naturens lagar på märkvärdiga sätt.

2017 födde Mauricia Ibáñez från spanska Burgos tvillingar. Hon var då 64 år gammal. Men precis som några år tidigare – då myndigheterna tog vårdnaden av Mauricias dotter Blanca, 12, som hon fick som 58-åring – tilläts hon inte ha sina barn hos sig.

Anledningen? Myndigheterna anser inte att hon är vid sina sinnens fulla bruk. Blanca, som precis som sina syskon blev till efter en fertilitetsbehandling i USA, placerades i fosterhem efter att socialtjänsten hittade henne i en utsatt position hemma hos Mauricia.

Familjen stöttade inte henne

Det handlade om oregelbundna sov- och matvanor, bristande hygien och ett förfallet hem. Dessutom bedömdes Mauricia ha psykiska problem, hon fick diagnosen paranoid störning. Enligt den spanska tidningen El Español var Mauricias egen syster Pilar drivande i frågan att få den gamla mamman omyndigförklarad. Varken Pilar eller resten av Mauricias familj stöttade beslutet att skaffa barn vid så hög ålder.

När tvillingarna skulle födas ville Mauricia ändå försäkra sig om att inte samma sak skulle hända. Hon anställde en kvinna som skulle hjälpa henne att uppfostra barnen, men det gick inte bra den gången heller. För de gånger som kvinnan i fråga saknades blev barnen försummade. Vid ett tillfälle ramlade en av dem i golvet och familjen fick åka in till sjukhuset.

Med tanke på Mauricias medicinska bakgrund så beslutade myndigheterna att barnen skulle placeras hos en fosterfamilj i staden Valladolid redan när de var tre månader gamla. De bor fortfarande kvar där än.

”Kan inte ha det bättre”

Trots flera försök att överklaga myndigheternas beslut har Mauricia inte lyckats övertyga domstolen att låta henne ha vårdnaden. Hon har nu rätt att besöka barnen, som blir 7 i år, två timmar varannan helg.

Hon verkar ändå tycka att barnen har det bra hos sina nya föräldrar. Enligt lokaltidningen El Correo de Burgos har hon sagt att ”de inte kan ha en bättre familj”. Hon uppskattar att fosterfamiljen har välkomnat henne och inte ljugit för barnen vem som är deras biologiska mor.

Däremot är hennes högsta önskan nu att kunna förlänga besökstiden så att hon eventuellt kan få ha dem hos sig varannan helg. Fortsättning följer.

Det här är en minst sagt fascinerande historia. Givetvis är barnen i fråga de stora förlorarna. Det är synd om dem.

Men ändå fint att de kan ha en relation med sin biologiska mamma, även då de säkert har det bättre hos sin fosterfamilj.