50-åriga Kjell Dynesius jobbade som brevbärare i över 29 år. Men när han förra året insåg att posten inte skulle levereras till stockholmsförorten Tullinge informerarde han de människor som skulle drabbas.
Då fick han sparken av PostNord.
”Det är bedrövligt att man inte ska kunna meddela folk att de inte får sin post”, säger han till Aftonbladet.
Kjell Dynesius har jobbat för PostNord som brevbärare i 29 år. Han har i alla år gillat sitt arbete – men säger att de två senaste åren blivit betydligt sämre.
Det statliga postföretaget har senaste året drabbats av hård kritik för att post inte levererats och att paket gått sönder i frakten.
När Kjell, som jobbade på ett lokalt postkontor i Stockholm, insåg att de boende i Tullinge inte skulle få sin post valde han att varna dem på Facebook. Han skrev bland annat att de var underbemannade, tiden inte räckte till och att brevbärarna till och med behövde köra mot enkelriktat för att hinna med sina rundor.
”Det finns en postlag som säger att posten fem dagar i veckan ska delas ut till samtliga hushåll, men görs inte det tycker jag att posten på ett eller annat sätt ska meddela sina kunder, därför kände jag att jag ville göra det”, säger han till Aftonbladet.
Men strax efteråt hade cheferna fått reda på vad Kjell gjort. Han kallades upp till ett möte där han fick reda på att han skulle förflyttas till ett annat kontor – och fick samtidigt en varning.
Men det stoppade inte Kjell.
Under det närmsta halvåret skrev han ytterligare två inlägg på Facebook där han berättade om ett postnummer som skulle bli utan post. Allmänheten blev glada över Kjells uppmaningar – och han själv tyckte de hade rätt i att få veta vad som pågick.
Då blev han åter uppkallad till chefens kontor – för andra och sista gången. Cheferna tvingade Kjell till att komma överens om att säga upp sig. Han kände sig väldigt pressad och ville bara ta sig ur situationen – och var helt övertygad om att han brutit mot företagets lojalitetsklausul.
Enligt Erika Ahlqvist, chef för distribution på Postnord, finns det just en sådan uppförandekod. Ahlqvist säger att en medarbetare helt enkelt inte ska föra företagets talan – utan att det ska skötas utav chefen.
Nu har det gått tre månader sedan Kjell fick lämna PostNord. Men känslan han lämnade företaget med är fortfarande densamma.
”Jag är fortfarande stressad över det här, säger han och tillägger att han tycker att det var ”fel att straffa de medarbetare som bara vill kundens bästa””, säger Kjell till Aftonbladet.
Dela gärna artikeln på Facebook med dina vänner!