Broderns grav vandaliseras gång på gång – nu kräver förkrossade systern Andréa upprättelse: ”Det var tragiskt”

Foto: Privat

Under förra veckan så utsattes en kyrkogård i Filipstad för vandalisering. Det beskrivs som en av de värsta vandaliseringarna hittills, och det är inte första gången som kyrkogården blivit utsatt.

Andréa Karlssons brors grav var en av de gravar som drabbats.

Under förra veckan blev Östra kyrkogården i Filipstad utsatt för en grov vandalisering. Omkring 15 gravar blev skändade, vilket P4 Värmland var först med att rapportera om.

Andréa Karlssons bror dog för åtta år sedan och vilar på kyrkogården. Hans grav är en av de som drabbats av vandaliseringen.

Familjen fick reda på att något hänt på kyrkogården genom ett inlägg i en Facebook-grupp. De åkte då dit för att kolla till graven.

– När vi åkte dit så såg vi att vi hade blivit av med grejer. Vi är inte värst utsatta, men vi har blivit av med ljuslyktor och andra grejer. För vissa andra har de dragit upp blommor ur jorden för och vissa gravstenar har målats med målarfärg. Det var tragiskt, säger Andréa Karlsson till Newsner.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Andréas brors grav. Foto: Privat

Inte första gången

Tyvärr är det inte första gången som Östra kyrkogården blivit drabbad av någon eller någras sjuka beteende. Andréa berättar att de fått sina ljuslyktor stulna med jämna mellanrum sedan långt tillbaka, hon uppskattar att det händer ungefär var fjärde månad.

– Det är inge roligt. Den här gången var det en stor vandalisering, men det har ju hänt många gånger att det försvunnit saker så att man behövt köpa nytt ganska ofta. Så det här är något som har pågått ett tag tyvärr, säger Andréa Karlsson.

Tidigare visste de inte om att fler personer fått saker stulna från sina gravar, men nu har det kommit fram att flera utsatts genom åren.

– Man undrar ju vad de gör med sakerna som de snor. Vem kan ha nytta av det liksom?

Finns ingen misstänkt

Filipstad beskrivs av Andréa som en stad där man har lite koll på varandra, att det finns lite av en känsla att alla känner alla. Men trots det så har de ingen aning om vem eller vilka det kan röra sig om som har vandaliserat.

– Vi vet inte riktigt vad man ska göra för att kunna förhindra det. Kyrkogården är ju öppen och den är öppen för alla. Så det är ju svårt att hålla bovarna borta eftersom man inte vet vilka det är, säger Andréa Karlsson till Newsner.

Nu hoppas Andréa på att de som vandaliserat ska åka fast, så att det här kan få ett slut en gång för alla.

Det är helt obegripligt hur någon kan få för sig att förstöra andras gravar. Hoppas verkligen att de som ligger bakom förstörelsen får stå till svars…

Dela gärna artikeln på Facebook så att fler får ta del av den här tragiska nyheten.

Exit mobile version