När rullstolsburna Doris, 13, tog bussen till skolan i förra veckan sade busschauffören att hon borde ta färdtjänst i stället. Detta då föraren behövde fälla ut en ramp.
Chaufförens kommentar får hundratals att reagera.
13-åriga Doris Pekkari Sundström går i en skola på Hisingen i Göteborg. Varje morgon tar hon bussen från sitt hem i Landala.
Men förra veckan fick bussturen ett avslut som lämnade både Doris och hennes pappa John bestörta.
När Doris skulle av bussen tvingades föraren fälla ut en ramp. Och det var inte något han ville göra igen och uppmanade Doris att ta färdtjänst nästa gång i stället.
Doris pappa John delade med sig av händelsen på Twitter.
”Nästa gång får du ta färdtjänst.” – Chaufför på @vasttrafik till min trettonåriga dotter när hon tog buss till skolan. Det är den tredje liknande kommentaren hon fått den här terminen. Sist ville Västtrafik kompensera med en biobiljett. Vi vill ha möte. De har hittills vägrat”, skriver han i ett inlägg på Twitter.
Artikeln fortsätter under bilden:
Orden från chauffören får hundratals att rasa.
”Näe men fy för fasen! Inte ok på något sätt och så ledsen att dottern utsätts för sådant bemötande. Klart hon ska kunna nyttja kollektivtrafiken med, utan tjafs och dumheter”, skriver en person.
”Det vidrigaste jag någonsin hört”, skriver en annan.
”Helt orimligt bemötande! Vad fan är det för fel på folk! Brinner nu!”, skriver en tredje.
LÄS MER: Gravida Sandra tvingades av bussen – chaufförens förklaring lämnade henne i chock: ”Tårarna rann”
Västtrafik medger att chauffören gjorde fel
Efter att Doris pappa uppmärksammat händelsen i sociala medier tog Västtrafik kontakt med familjen, och erkände att föraren agerat felaktigt.
– En förare ska alltid vara behjälplig med att fälla ut rampen när det finns en ramp ombord på en buss, säger Attila Ungvari, affärschef buss på Västtrafik till SVT som också rapporterat om händelsen.
I sociala medier är John däremot tydlig med att de inte vill sätta dit den aktuella föraren.
”Jag vill dock understryka att vi inte är ute efter att vare sig klämma åt chauffören eller få någon slags symbolisk kompensation. Vi är ute efter en reell förändring och problemet är uppenbart strukturellt”, skriver han på Twitter till Västtrafik.