Carina tvingas sitta i sitt eget kiss – medan hemtjänsten ser på: ”Ett slöseri och lidande”

Carina Karlsson har nedsatt rörlighet och hinner ibland inte till toaletten i tid. Hon har hjälp av hemtjänst fem gånger om dagen, men vid flera tillfällen har Carina blivit sittandes i sitt eget kiss, trots att personalen stått rakt framför henne menar hon. Istället hänvisar de till ett larm hon fått installerat. 

– Det är ett stort slöseri och lidande att ha det så här, berättar Carina för Expressen. 

Carina Karlsson från Malmö är beviljad kommunal hemtjänst med fem dagliga besök. Här ingår bland annat fem assisterade toalettbesök, en dusch i veckan, påklädning, sophämtning tre gånger i veckan och daglig städning av köket.

När Carina trillade den 17 augusti fick hon gipsa från ljumsken ner till foten. Detta begränsar hennes rörlighet, och ibland hinner hon inte till toaletten i tid. 

Vill inte hjälpa henne byta kläder

För Expressen berättar Carina att hon flera gånger blivit sittande i sitt eget kiss i 45 minuter, för att hemtjänstpersonalen inte velat hjälpa henne byta kläder. 

– Jag har bett om att få hjälp med det av hemtjänstpersonalen. Toalettbesök klarar jag själv, men det är just när en olycka sker som jag behöver ha hjälp att byta kläder. Men det får jag inte, säger Carina till Expressen

När Carina bett om hjälp med klädbyte har personal hänvisat henne till ett larm som hon fick installerat efter olyckan. 

– Trots att personalen står precis framför mig och jag ber dem, säger Carina.

”Ett slöseri”

Hon berättar att det varit tillfällen då personal dykt upp mellan 20 och 45 minuter senare, då hon varit blöt och kall. 

Hon är besviken på viss personals bemötande, och hon förstår inte logiken i att hon ska behöva larma andra när det redan finns folk där. 

Hon menar att det är ett slöseri, dels med tid och lidande, men också ett slöseri med skattebetalarnas pengar. 

Foto: TT

Alexandra Knöös, som är enhetschef på hemtjänsten i Malmö, vill inte uttala sig om enskilda fall, men säger i ett uttalande till Expressen: 

– Alla insatser vi gör ska vara biståndsbedömda och i annat fall ska inte personalen hjälpa, om det inte är livshotande givetvis.

 

Läs mer om...