Carli Tornehave blev Sveriges ”Frank Sinatra”

Carli Tornehave var under sin storhetstid en riktig idol – och har bland annat kallats för ”Sveriges Frank Sinatra”.
År 2024 har han fyllt 92 år och även om han inte ångrar mycket så är det en händelse som har etsat sig fast i hans minne.

Carli Tornehave föddes i Stockholm men växte upp i Danmark. Som 18-åring återvände han hem till Sverige och var på den tiden utbildad bilmekaniker, men på sidan av hade han ett stort och sprudlande musikintresse som snart skulle blomma ut på riktigt.

Det var efter att han vann en sångtävling på Nalen, 1954, som jobben inom musik började att trilla in. Carli började sjunga med Charlie Normans orkester runt om i de svenska folkparkerna.

Han var ett stort dragplåser för dåtidens ungdomar och förutom att stå på scen och sjunga medverkade han också i flera krogshoer, revyer och filmer, bland andra Åsa-Nisse bland grevar och baroner, Raggargänget och Wild West Story.

Carli Tornehave vann Melodifestivalen

Carli har framfört hela sex bidrag i Melodifestivalen. År 1962 sjöng han två bidrag, Anneli och När min vän, 1963 sjöng han Twist till menuett samt En gång i Stockholm.

Många minns honom från den sistnämnda då bidraget vann melodifestivalen, men till slut var det Monica Zetterlund som fick åka till London och tävla i Eurovision-finalen.

1966 sjöng var han åter på scen, den gången med bidragen  Monte Carlo och Härliga söndag och slutade på andra respektive åttonde plats.

I media blev han omskriven som ”Sveriges Frank Sinatra”, men själv tyckte han inte att han var så märkvärdig.

‒ Jag har haft ett jädra roligt liv, men i princip var jag en vanlig kille som jobbade som alla andra, säger han i en intervju med Södermanlands Nyheter.

Sveriges Frank Sinatra

Trots det har smeknamnet gjort honom stolt, Frank Sinatra har varit Carlis stora idol sedan barnsben.

För Södermanlands nyheter berättar han om hur han fick en LP-skiva med Frank Sinatra när han var en liten pojke och hur han älskade musiken från första stund.

Han har inspirerats av honom sedan dess men på Carlis egen repertoar finns allt från visor till jazz.

Genom åren har han haft många hits, inte minst på Svensktoppen. Men den som gillats allra mest är nog ”Under ekars djupa grönska”, som även är Carlis egen favorit.

Carli Tornehaves ånger

Carli har hunnit med det mesta och ångrar inte mycket i livet. Men det finns en händelse som har etsat sig fast lite extra i minnet.

Carli hade uppträtt med Monica Zetterlund och Beppe Wolgers på Hamburger börs i Stockholm på 60-talet när Hasse Alfredsson och Tage Danielsson kom förbi och berättade om en revy de skulle sätta upp. Hasse och Tage frågade om Carli ville vara med, men Carli tackade nej.

– Jag hade precis kommit i gång med en folkparksturné och hade mycket att göra, så jag tackade nej. Det ångrar jag otroligt mycket.

Monica Zetterlund och Carli Tornehave vid inspelningen av TV-programmet I Rampljuset. Foto: SvD / TT

Efter att nått toppen, träffat storheter som Ella Fitzgerald och Lena Horne bestämde han sig för att ägna sig åt annat, i alla fall för ett tag.

Carli tog flygcertifikat, körde runt i stora båtar och köpte så småningom Torsåkers Säteri i Upplands Väsby där han blev lantbrukare och startade ridskola. Och där, mitt uppe i lantbrukarlivet, blev han pappa till två döttrar.

Carli Tornehaves kritik mot tv och radio: ”Löjligt”

Idag bor han i en rosamålad 1800-gård i Sörmland och medan frun Marie och 21-årige sonen Willhelm pendlar till Stockholm ägnar sig Carli åt jakt, jordgubbslandet, grönsakslandet och vedhuggning såklart.

Inför 85-årsdagen för fyra år sedan berättade han att det var sonen som håller kvar honom i ungdomen, nu när många vänner börjat gå bort.

Å andra sidan spelar han fortfarande. I samma intervju berättar han nämligen om hur han som 85-åring spelat i Helsingborg och Landskrona och att det samma höst skulle bli en del konserter på Viking Line.

– Det är det bästa jag vet. Det är så roligt framför allt för att det kommer så många, säger han.

Men Carli är besviken på att tv och radio inte låter fler äldre artister medverka i tv-rutan och i andra program.

– Om de tog med oss gamlingar i några program skulle de få hur mycket tittare och lyssnare som helst. Det är löjligt och de beter sig så dåligt, säger han till tidningen.

Håller du med honom om det? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

LÄS MER:

 

Läs mer om...