Därför måste du akta dig om din närstående skickar detta meddelande – inte så oskyldigt som du tror

Polisen, meddelande, bedrägeri

Foto: TT/Pixabay

En ny brottsvåg har brutit ut.

Brottslingar hittar ständigt nya sätt att utnyttja oskyldiga personer och nu har ett nytt tillvägagångssätt fått polisen att sätta ner foten.

Nu varnar polisen för ett meddelande som kan se oskyldigt ut vid en första anblick, men som kan kosta dig mycket i plånboken.

Ständigt hittar brottslingar alltid nya sätt att komma över pengar.

Under förra hösten varnade polisen för en ny brottsvåg där ett meddelande som tycks komma från ditt barn var allt annat än just osyldigt.

Polisen uppmärksammade då hur allt fler har anmält att de blivit bestulna på pengar efter de trott att de skickat till sina närstående.

I ett exempel visade polisen då hur det tycks som om ditt barn har kontaktat dig på sociala medier.

”Barnet” som i det här fallet är den kriminella försöker övertala dig som förälder om att hon eller han har fått ett nytt nummer.

När föräldern sedan ska ha ifrågasatt detta, ska ”barnet” ha förklarat att mobilen har skickats på lagning och att de fick snabbt ett nytt men tillfälligt nummer.

”Barnet” tjatar då på föräldern om att det är bråttom med pengar då lagningen av den trasiga mobilen behöver betalas för så fort som möjligt.

Och nu månader senare varnar polisen återigen för ett nytt grymt och hänsynslöst tillvägagångsätt.

Då ska du agera om du får detta meddelande från en ”närstående”

Det är på Facebook som polisen i Västmanland vill upplysa kring ännu en brottsvåg som brutit ut.

Denna gång är det inte meddelanden via appen Instagram som står i fokus, utan Snapchat som många unga använder flitigt dagligen.

Foto: Pixabay

I ett inlägg varnar polisen för att kriminella utger sig för att vara en närstående som behöver snabbt pengar.

Vid en första anblick ser det ut som om meddelandet kommer från personen ifråga, men meddelandet är långt ifrån så oskyldigt som man först kanske kan tro.

”Vi har sett en kraftig ökning av anmälningar där målsägande har fått meddelande från vänners konton på Snapchat där vännen ber om att få låna pengar. Efter att målsäganden skickat pengar för att hjälpa vännen visar det sig att vännens konto blivit kapat och att det inte är vännen som varken skrivit meddelandet eller tagit emot målsägandes pengar”, skriver polisen i inlägget och fortsätter:

”Stress är bedragarens bästa verktyg och i flera fall har vi sett att bedragaren hävdar att det är bråttom. Ta alltid kontakt med din vän på annat sätt, via t.ex. telefon, innan du överväger att skicka pengar!”.

Polisen avslutar inlägget med en viktig uppmaning till alla oavsett ålder – att aldrig ge ut känslig information.

”Och kom ihåg – logga aldrig in på din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon annan, och lämna aldrig ut siffror från till exempel din bankdosa eller ditt betalkort”.

Så otäckt! Nu hjälps vi åt att sprida denna varning vidare så inte fler personer blir utsatta för detta bedrägeri!

Exit mobile version