En planta som är populär att odla både i lägenhet och villa är tomatplantan.
Men många sår frön från butikstomater när de ska odla egna – något som tomatexperten Johnna Giljam avråder från.
– Jag skulle inte ta frön från köpetomater, säger hon i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Våren är här och det är hög tid att starta odlingssäsongen. Och en av de mest populära plantorna att odla själv är tomater.
Tomater går också att odla på balkongen, varför de är ett väldigt populärt alternativ för odlingsnybörjare.
Men när tomatinspiratören och författaren Johnna Giljam besökte TV4:s ”Nyhetsmorgon” nyligen höjde hon ett varningens finger för en vanlig miss med tomatplantorna.
Avråder från populära tomatknepet
Johnna GIljam är aktuell med boken ”Tomater: Odla för hela året” och har jobbat som odlingskreatör och författare i många år.
En planta som ligger henne nära hjärtat är just tomaten. När hon gästade ”Nyhetsmorgon” berättade hon om sina bästa knep för att lyckas med sin tomatodling.
– Det första man behöver tänka på är att släppa alla måsten. Det finns så otroligt många som säger ’du behöver det här, du behöver det här’. Det du egentligen behöver är lite jord och nånting att så i. Det behöver inte vara så avancerat, du kan ta mjölkförpackningar och klippa till dem, och sen behöver du frön såklart, berättar hon.
Ett populärt knep är att återanvända frön från tomater som man köpt i butiken. Men det avråder Johnna från.
– Jag skulle inte ta frön från köpetomater. De är ju inte certifierade, man vet inte om dom har sjukdomar med sig. De är till för matlagning och äta konsumtion inte för att så, säger hon och förklarar vidare:
– Du vill ju undvika sjukdomar. Det är jättetråkigt om du står och sår dina tomater och sköter om dem i flera månader och sen blir det sjukdomar på dem.
LÄS MER: Experten: Så får du röda och smakrika tomater på din planta – okända knepet som ger stor skörd
Så mycket ska du vattna tomatplantan
Helst bör man i stället köpa frön, antingen från butik eller från annan ekologisk odlare.
Och när man väl ska så fröna är det antingen såjord från butiken som gäller – eller jord som man tidigare sått i, berättar Giljam.
– Det är ingen ’rocket science’, man tar såjord, antingen köpt såjord eller så gammal jord som är förbrukad. Har du sått tidigare kan du återbruka den jorden, säger hon.
När det gäller att börja så varierar lite på var i Sverige man bor, berättar hon. Sex till åtta veckor innan utplantering är en bra tid.
– Men man behöver ha koll på när frostnätterna är över, säger Giljam.
I en liten kruka kan man till en början plantera flera frön, men när de växer gäller det att flytta över dem till sin egen kruka – dock bör inte den heller vara för stor.
I samband med omskolningen kan man även gödsla lite. Förutom det är det bra att tänka på vattenmängden.
– Hellre lite varje dag än jättemycket då och då, säger Giljam.
Brukar du odla dina egna tomater hemma? Dela med dig av dina knep i kommentarsfältet!