Djurhjälten Sandras fina gest – reser med foder och mediciner till ukrainska hundar: ”Måste göra något”

Miljoner människor är på flykt från kriget i Ukraina. Bland dessa även många djur.

Nu agerar svenska djurhjälten Sandra Tigerlind från Växjö och räddar hundar i nöd.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har miljoner människor tvingats på flykt.

Men det är inte bara människor som drabbats av kriget, även djuren är i nöd. Djurrättsorganisationen PETA fruktar att många hundar och katter lämnas åt sitt öde, när ägarna inte har möjlighet att ta med dem.

Sandra räddar djur i Ukraina

Sandra Tigerlind från Växjö driver ett hundhem och när hon insåg faran i Ukraina agerade hon direkt.

– Jag är med i flera internationella grupper för djur och djurägare och när jag såg nödropen från Ukraina, kändes det bara helt galet. Här sitter jag i värmen, med djuren i trygghet. Jag kände bara att jag måste göra någonting, någon måste vara deras röst, säger hon till Newsner.

Sandra Tigerlind
Foto: Privat

Sandra började göra research och tog kontakt med lokala organisationer på plats. På så vis visste hon vad som behövdes och startade en insamling.

– Vi bestämde det här på en torsdag morgon och åkte ner fredag kväll med allt från mediciner till djurambulanser och shelters, till påsar med mat och burar, berättar hon.

Sandra beskriver en kaotisk situation på plats.

– Många djur är extremt rädda och stressade. Många är traumatiserade. Jag har sett bilder och filmer från olika djurshelters där det faller bomber i närheten och hundarna skriker som om dem är träffade. Men de är bara rädda, säger Sandra och brister ut i gråt.

Djurtrasnport
Foto: Privat

Gör plats på polska shelters

Förutom att samla in förnödenheter till djuren har Sandra försökt göra plats på shelters i närliggande länder runt Ukraina. Bland annat har hon tagit han om två äldre hundar som varit på sheltret i flera år, något som ger plats åt andra hundar som behöver tas om hand nu.

– Just nu har jag försökt tömma platser på polska shelters så att hundar från Ukraina kan komma dit i stället. De får fler och fler djur för varje dag som går, berättar Sandra och tillägger:

– Vissa hundar har suttit där i över tio år. Men nu har jag tagit hem två hundar hem till mig och så har jag bokat upp några till som ska vidare till nya familjer i Sverige. Men först tar jag hem dem hit och ger veterinärvård och utvärderar dem lite.

Sandra berättar att hon tidigare försökt få människor att adoptera äldre hundar men att intresset har varit svalt. Nu har gensvaret däremot varit överväldigande.

– Vi har intervjuer på löpande band, jag vet inte om det beror på att det är en pågående katastrof eller om människor har börjat inse att varje dag med en gammal hund är värdefull. Ibland får man tänka på känslorna som den här hunden kommer få av att bo hos en kärleksfull familj den sista tiden i livet, i stället för på sina egna känslor.

Hon hoppas att medmänskligheten som synts de senaste veckorna håller i sig men uppmanar människor som vill hjälpa till att ta kontakt med organisationer på plats. Detta för att allt ska komma till nytta.

– Åk inte dit och dumpa saker. Ta kontakt med organisationer som vet vad som behövs och när. På så vis kommer allt till användning och du underlättar arbetet för det människorna som jobbar med det här varje dag, säger hon till Newsner.