Donald Trump nomineras till Nobels fredspris av en annan politiker

Donald Trump är kanske inte allas favorit.

Men han har fortfarande har många följare och beundrare.

Nu har USA:s tidigare president nominerats till Nobels fredspris.

Enligt Euronews har Jaak Madison, politiker som företräder det estniska partiet EKRE, försvarat sitt beslut att nominera Trump till fredspriset. I ett inlägg på Facebook skriver han att USA:s tidigare president bidragit till att säkerställa stabilitet i Mellanöstern.

Europaparlamentarikern citerade sin ansökan om nominering på Facebook och skriver: ”Donald Trump är USA:s första president under de senaste 30 åren, vars administration inte har startat något krig”.

”Dessutom har flera fredsavtal gjorts under hans ledning i Mellanöstern, vilket har hjälpt till att säkerställa stabilitet i regionen och fred.”

Madison uppger att han lämnat in sin ansökan ”exakt två timmar” före den 31 januari som är sista datum för nomineringar.

Foto: Shutterstock

För vissa kommer kanske blotta tanken på att Trump nomineras till Nobels fredspris som en chock.

Stiftelsens webbplats förklarar dock att lagstiftare som för närvarande tjänstgör nationellt kan nominera vem som helst till priset.

”Jag är definitivt inte den enda som nominerat den här kandidaten”, konstaterar Jaak.

Det stämmer. I september förra året skapade en norsk lagstiftare också rubriker efter att ha nominerat Trump till den norska Nobelkommittén.

Även Sverigedemokraterna står bakom en nominering av Nobels fredspris till Trump.

“Utrikespolitiskt har han varit framgångsrik för världsfreden och förtjänar fredspris. Att han betett sig galet efter valet bör inte förminska detta”, skrev Björn Söder (SD) i en kommentar till SVT i januari.

Trumps svärson, Jared Kushner, är också nominerad till Nobels fredspris i år, efter att ha nominerats av advokaten Alan Dershowitz. Detta för hans del i förhandlingarna om fyra normaliseringsavtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko.

Vad tycker du om nomineringarna? Är du förvånad över att Trump och Kushner båda är nominerade till priset?

Tycker du att Trump förtjänar att ta hem Nobels fredspris? Låt oss veta era tankar i kommentarsfältet.

Dela gärna artikeln på Facebook och hjälp oss att hålla debatten igång.

Exit mobile version