Ebba Busch: Man, pojkvän, barn, ung, falukorv, Kristdemokraterna

Ebba Busch är en av de partiledare som syns och hörs mest utanför riksdagen. Hon har fått medial uppmärksamhet bland annat för “Falukorvsfrågan”, samt hustvisten med Esbjörn, 81. Ebba Busch har dock stått stadig som Kristdemokraternas partiledare sedan 2015, och inför valet 2022 är hon mer laddad än någonsin. Men hur är det egentligen privat? 

Här är allt du vill veta om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. 

Ebba Busch (KD). Foto: TT

Ebba Busch (KD) är 35 år gammal. Hon föddes den 11 februari 1987 i Uppsala, där hon sedan växte upp. 

Ebba Busch ung

Som barn gick Ebba Busch i Livets Ords grundskola. Efter gymnasiet studerade hon freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

Vid sidan om studierna har Ebba Busch arbetat som utomhusmålare och praktiserat vid Europaparlamentet i Bryssel. 

Busch politiska engagemang väcktes när hon blev insatt i sin mormors negativa erfarenheter av hemtjänsten, samt hennes mammas motgångar med Försäkringskassan när hon var sjukskriven för stress. 

I maj 2010, när Ebba Busch var 23 år, blev hon utsedd till Uppsalas kommunalråd på halvtid tillsammans med Gustaf von Essen.

Sedan dess har hennes politiska karriär pekat uppåt. Hon är nu inne på sitt åttonde år som partiledare för Kristdemokraterna

Ebba Busch, 24 år. Foto: Björn Wanhatalo/TT

Ebba Busch man

Är Ebba Busch gift?

Mellan 2013 och 2020 var Ebba gift med Niklas Thor, fotbollsspelare för IK Sirius FK. Under parets äktenskap kallade sig Ebba för Ebba Busch Thor. Hon var dock aldrig folkbokförd under det namnet. 

Ebba Busch
Foto: Henrik Montgomery/TT

I december 2019 meddelade paret att de ansökt om skilsmässa

”Under hösten har vi bott isär och det är med stor sorg som vi nu är vid den här punkten.”, skrev KD-ledaren på Instagram då.

Singel

Sedan skilsmässan har Ebba legat lågt med kärlekslivet, åtminstone offentligt. När hon gästade YouTube-serien ”Partitempen” frågade programledaren om Ebba var på jakt efter en ny partner. 

– Jag har sagt såhär: Om jag har något nytt att berätta på den fronten, så kommer jag att göra det, svarade Busch då.

  I en tidigare intervju med Svensk Dam höll hon fast vid samma sak. 

– Jag har mina barn och min mission med politiken, sa Ebba.

Ebba Busch Markoolio 

När skilsmässan blev officiell började journalister höra av sig och spekulationer spridas, vilket kom på tal i samma intervju av Svensk Dam. 

– Jag fick läsa i tidningen att jag var tillsammans med Markoolio. Ja, honom träffade jag någon gång för tio år sedan, men har inte sett sedan dess. Är det så här det ska vara? För mig blir det lite en jämställdhetsfråga. Har vi inte kommit längre än att en kvinna inte kan få vara sin egen? Måste hon ha en man, eller någon annan för den delen?, sa hon till Svensk Dam då.

Busch barn

Tillsammans med Niklas Thor har Ebba Busch två barn – en son och en dotter. 

Instagram

Ebba Busch är aktiv på Instagram och delar med sig av både privat och arbete. På Instagram heter hon @buschebba. 

Ebba Busch falukorv

Nyligen fick Ebba Busch en hel del medial uppmärksamhet för att hon tog med sig en falukorv till studion när hon skulle debattera inflation med Centerns Annie Lööf i Ekots partiledardebatt. 

För TV4 förklarade Busch senare att falukorven är en symbol för det Sverige hennes parti vill värna om. Det hela blev känt som “Falukorvsfrågan”.

– Lantbruket, det goda djurskyddet, ett Sverige som håller ihop, men också symbolen för familjemiddagar, och ett Sverige som alla har råd med, och inte en enda unge ska behöva gå och lägga sig med en kurrande mage, sa Busch till TV4 tidigare.

LÄS MER: Därför håller sig Magdalena Anderssons make undan rampljuset