En brandman omkom efter att blivit påkörd vid en olycksplats på E6 i tisdags. Efter den tragiska händelsen, som ägde rum i höjd med Munkedal, 25 kilometer norr om Uddevalla, har nu räddningstjänsten i Strängnäs bestämt sig för att ändra sina rutiner: Nu kommer de alltid att stänga av vägen fullständigt på den vägbana där en trafikolycka skett, rapporterar Aftonbladet.
Händelsen i tisdags var det tredje på kort tid där en brandman omkom i samband med en räddningsinsats. Nu meddelar räddningstjänsten i Strängnäs att man förändrar sina rutiner, på Facebook skriver de:
”Från och med idag ändrar vi lite i våra rutiner i samband med trafikolyckor. Vi har numera som standardrutin att initialt alltid göra totalavstängning av den vägbana där en trafikolycka har inträffat. Eventuellt kan trafik tillåtas passera en olycksplats i ett senare skede när räddningsledaren bedömer att det finns förutsättningar att göra det på ett helt säkert sätt. Vi kommer även tillämpa totalavstängning när insatsen avslutas och vi ska plocka ihop avspärrnings- och trafikdirigeringsmateriel igen.
Detta kommer innebära köbildning i högre utsträckning än tidigare i samband med trafikolyckor i Strängnäs kommun, vilket förstås är en negativ effekt. Vi hoppas dock att alla trafikanter ska ha förståelse för varför vi gör avstängningarna – vi vill helt enkelt bara att alla våra medarbetare ska kunna få åka hem till sina anöriga efter avslutat arbetspass!!!”
/Räddningschefen
Det har tidigare inte funnits några tydliga rutiner för när räddningstjänsten ska göra en totalavstängning, säkerheten har bedömts från gång till gång. Med de nya rutinerna kommer räddningstjänsten i Strängnäs alltid att ställa upp brandbilar både framför och bakom en olycksplats för att stoppa trafiken.
– Då har man en fysisk barriär som man kan ha tills man kan släppa på trafiken igen. Det kommer att innebära lite mer köbekymmer, men det är för att vi ska kunna jobba säkert, säger Mårten Eskilsson, ställföreträdande räddningschef i Strängnäs, till Aftonbladet.
Sedan inlägget lades upp har över 33 000 personer gillat eller delat inlägget och enligt Mårten Eskilsson har reaktionerna nästan varit uteslutande positiva.
Dela gärna vidare för att uppmärksamma situationen för många av de män och kvinnor som riskerar sina liv varje dag för att hjälpa andra!