Efter drunkningsolyckorna – livsviktiga uppmaningen till alla föräldrar: ”Lägg bort telefonen”

livboj, badplats, strand, drunkning

Foto: TT

Lägg bort telefonerna på stranden – och håll uppsikt över era barn.

Så lyder Svenska Livräddningssällskapets livsviktiga uppmaning till alla föräldrar i sommar.

Detta rapporterar Sveriges Radio.

Sommaren är äntligen här, något som för många betyder härliga dagar med sol och bad.

Men bara för att man befinner sig på valfri strand eller badplats i vårt avlånga land, betyder det inte att man kan koppla av helt och hållet. Faran kan nämligen lura precis runt hörnet.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets årsrapport från 2020, skedde flest drunkningsolyckor under fjolåret i just badrelaterade olyckor.

De flesta dödsfallen tenderar dessutom att ske under sommarmånaderna. Under juni månad i år omkom 11 personer i badrelaterade olyckor. Flera av dessa var barn.

”De tre drunkningshändelserna som inträffar i juni där barn är inblandade är förmodligen samtliga ett resultat av bristfälliga rutiner, underskattande av drunkningsförloppets hastighet och frånvaro av vuxen tillsyn”, skriver Svenska Livräddningssällskapet i en månadsrapport.

Foto: Martina Holmberg / SCANPIX

Livräddningssällskapet: Lägg undan mobilerna!

Just det faktum att föräldrar och andra vuxna inte har tillräcklig uppsikt över barnen, är något som oroar.

Därför går Svenska Livräddningssällskapet nu ut med en tydlig varning. Lägg undan mobilerna – för att undvika drunkningar.

– Oftast så är det att barnet smiter iväg lite grann, att föräldern är någon annanstans med ett annat barn eller tittar lite på telefonen. Så vi uppmuntrar verkligen till att lägga bort telefonen och ha icke simkunniga barn inom en armlängds avstånd, säger Jill Af Hedholm från Svenska Livräddningssällskapet till Sveriges Radio.

Genrebild badplats. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Går väldigt fort”

Jill Af Edholm menar att drunkningsförloppet inte ser ut så som många kanske föreställer sig. Det kan hända utan att man lägger någon större notis om det – och det kan dessutom gå fort.

– Det är viktigt att man är i och badar med sina barn, speciellt när de inte kan simma. Det går väldigt fort, det tar bara någon minut. Det ser inte ut så som man tror att det ska se ut, det är inte så mycket plask och skrik utan det går väldigt fort och tyst oftast, säger hon till Sveriges Radio.

Om den skrämmande situationen ändå skulle uppstå, har Jill af Edholm några viktiga tips om hur man snabbt och tydligt ska agera.

– Påkalla uppmärksamhet och se till att andra runt omkring, för ofta är det andra på badstränder också, se till att någon går och larmar 112. Få upp barnet så fort som möjligt då och starta hjärt- och lungräddning.

Det gäller att vara väldigt uppmärksam i närheten av vatten – för som Livräddningssällskapet slår fast, kan det gå väldigt fort.

Så håll därför tydlig uppsikt över barnen i alla lägen, och lägg undan mobilerna en gång för alla!

Dela gärna den här livsviktiga informationen med dina vänner på Facebook. Om det kan få någon att tänka till lite extra, så är det värt det!

Foto: Shutterstock
Exit mobile version