Efter kritiken mot strikta klädkoden – här får busschaufförerna äntligen bära shorts i värmeböljan

Förra sommaren var det många busschaufförer som riktade skarp kritik mot den strikta klädkoden att bära byxor i värmeböljan.

Nu kommer beskedet att Skånetrafiken fattat beslut om att det är ok att bära shorts under arbetstid, rapporterar P4 Malmöhus.

Under sommarmånaderna kan det bli väldigt varmt med långbyxor i bussen, vilket framkallat önskemål om att få bära kortbyxor till jobbet.

Men att bära shorts under arbetstid var inget som var ok.

Busschauffören Thomas har arbetat som busschaufför i över tjugo år. De fyra senaste av dem har har varit anställd hos bussbolaget Karlsson Buss i Vaggeryd, som kör för Jönköpings Länstrafik. 

Busschaufför, shorts
Foto: Shutterstokc/ Berit Roald, NTB, TT

Förra året väckte han stor uppståndelse när han valde att jobba i kjol. Detta då bussbolaget han jobbar för sade nej till att han skulle jobba i shorts.

– Sedan plexiglasen kom har det blivit värre. Det är fruktansvärt varmt när man har 20-30 minuters uppehåll och inte kan köra klimatanläggningen, sade Thomas till SVT då.

För kvinnor är det däremot tillåtet att bära kjol på jobbet, så av den anledningen valde Thomas till slut att köra buss i kjol.

LÄS MER: Busschauffören Thomas jobbar i kjol – får inte bära shorts trots värmen: ”Diskriminerad”

Flera bussbolag har fått kritik

Men bussbolaget i Vaggeryd är långt ifrån ensamma om att följa en policy om shortsförbud. 

2017 rapporterade flera medier om busschauffören Göran som även han körde kjol i protest. Göran arbetade för företaget Transdev. 

​​– De tillåter den kvinnliga kåren att ha kjol, och tydligen även män, men vi har ingen möjlighet att beställa kjolar genom vår webbshop där vi beställer uniformen. Loggar jag in som manlig anställd kan jag inte välja att beställa kjol, men kvinnor kan det, berättade Göran för SVT då. 

Skånetrafiken låter busschaufförer jobba i shorts

Även Skånetrafiken har fått kritik för den strikta klädkoden och väljer nu att ändra i reglerna och tillåta shorts under arbetstid.

Busschauffören Alaa Bassam och hans kollegor är nöjda över beslutet.

”Det är friare, det är skönare, kallare”, säger busschauffören Alaa Bassam, säger han till P4 Malmöhus.